Istraživanje: Za vreme pandemije kršena pravila javnih nabavki

Vesti 06. jun 202217:59 0 komentara
Univerzitetski klinički centar Niš, kc niš,
N1

Istraživanje organizacije "Partneri Srbija" i "Pravni Skener" pokazalo je da su u slučaju javnih nabavki Univerzitetskog kliničkog centra Niš (UKCN), kao i kod nabavke materijala za kovid bolnicu u Kruševcu za vreme pandemije, kršene procedure i da su zakonski izuzeci postali pravila.

Pročitajte još:

Od 35 javnih nabavki koje su sprovedene u toku 2021. godine u UKC Niš, otvoreni postupak javne nabavke primenjen je u 80 odsto slučajeva, dok je u 20 odsto slučajeva primenjen pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva.

„Istraživanje je pokazalo čestu praksu zaključivanja okvirnih sporazuma, nakon kojih po pravilu sledi zaključenje ugovora o javnoj nabavci, po uslovima definisanim u sporazumu“, navedeno je u nalazima uz objašnjenje da je u periodu pre pandemije zaključenje okvirnog sporazuma sa samo jednim dobavljačem bio izuzetak.

Sa druge strane, javna nabavka materijala za održavanje čistoće u kovid bolnici u Kruševcu koju je takođe sprovodio Niš, karakteriše jako mali broj ponudjača, pa je u 74 odsto slučajeva primljena samo jedna ponuda, dok su za 15 odsto primljene dve ponude.

Navedeno je da je pri javnoj nabavci sanitetskog potrošnog materijala, vrednost nabavke sa prvobitno procenjenih 108.170.000 dinara izmenom plana povećana na 147.336.667,00 dinara.

UKC Niš morao je da obustavi javne nabavke rukavica jer su cene bile za 36 odsto više od procenjene vrednosti. Analiza je pokazala da su se najveće izmene desile u aprilu 2022. godine, kada je zbog rusko-ukrajinskog sukoba cena sirovina, radne snage i transporta značajno porasla.

„Kao rezultat toga, dobavljač Sinofarm, koji je sa UKC Niš zaključio okvirni sporazum za odredjene nabavke, tražio je izmenu ugovora i uvećanje cene za 65 odsto“, navedeno je u saopštenju.

Sva istraživanja sprovedena su u okviru projekta „Javne tajne u javnom zdravlju“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!