Italijanski parlamentarci razgovarali sa kolegama iz Srbije pred sutrašnji forum

Vesti 21. mar 202300:09 1 komentar
N1

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom zajedno sastali su se danas u Skupštini Srbije sa poslanicima Donjeg Doma Parlamenta Italije Dimitriom Кoinom, Emanuelom Loperfidom i Nikom Grupionom, uoči Poslovno-naučnog foruma sve zemlje.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Jovan Palalić istakao je da će sutra u Beogradu na Poslovno-naučnom forumu Srbija – Italija biti prisutno oko 150 italijanskih kompanija, i izrazio nadu da će skup obeležiti početak nove faze u ekonomskim odnosima dve zemlje, s obzirom na to da je Italija drugi u Evropi trgovinski partner Srbije.

Kako je saopšteno iz skupštine, on je dodao da se nakon foruma očekuje novi priliv italijanskih investicija, naročito u oblasti inovativnih tehnologija, infrastrukture, bio tehnologije, energetske i zelene tranzicije.

Palalić je upoznao parlamentarce Italije sa situacijom na Кosovu i Metohiji i podvukao da Srbija poštuje principe međunarodnog prava i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

Poslanici Donjeg Doma Parlamenta Italije saglasili su se da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje, i izneli podatak da je Srbija treća zemlja u Italiji kada su u pitanju investicije.

Parlamentarci su se interesovali za Evropske integracije Srbije, stanje na Кosovu i Metohiji kao i o stavu Srbije po pitanju sukoba Rusije i Ukrajine.

Ocenili su da Italija podržavaju nameru da se Zapadni Balkan nađe u Evropskoj uniji i dodali da Srbiju vide kao strateškog partnera, kako zbog položaja tako i zbog same blizine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare