Ivan Protić: Svesrpski sabor – održavanje iluzije da će svi Srbi biti u jednoj državi

Vesti 11. jun 202410:51 42 komentara

Urednik agencije Beta Ivan Protić izjavio je da je organizovanje Svesrpskog sabora održavanje iluzije da će se, kad se promene okolnosti na međunarodnom nivou, steći uslovi da svi Srbi budu u jednoj državi i ocenio da se posle izbora za Evropski parlament, politika prema Srbiji neće menjati.

Večernje novosti prenose da je Aleksandar Vučić na Instagram profilu, reagujući na saopštenje ambasade SAD u Sarajevu da je Svesrpski sabor napad na Dejtonski sporazum, najavaio da će postaviti pitanja na koja SAD neće imati odgovor.

“Ja bih podsetio Vučiča na hoklicu u Beloj kući, kada nije reagovao iako je znao da će Izrael da uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom. To je njegov odnos prema svetu. To što priča da je njima rekao, je za unutrašnju upotrebu. On je kooperativan sa međunarodnom zajednicom; to je jedna politika koja bih nazvao ‘oštro i bezveze’. Imam utisak da je suština priče ostanak na vlasti, uz poteze koje Evropa i svet očekuju. On retko pominje Bondstil. tj nedozovljenu vojnu bazu SAD na Kosovu. Odbrana srpstva – ako idemo na to, trebalo bi da počne od toga, što je mnogo ozbiljnije od izjave jednog ili drugog ambasadora“, ocenio je Protić gostujući u Novom danu.

On je dodao da se od Vučića očekuje, kako je rekao da “smiri Dodika”.

“Dodiku je rekao da nema otcepljenja Republike Srpske i da nema 9. januara… Od njega se očekuje i da izvede tiho odvajanje Kosova, ne formalno, ali faktičko… Tu je i litijum koji je očigledno potreban Evropi zbog Kine, a jednostavnije je da se kopa u Srbiji nego u Nemačkoj“, rekao je urednik agencije Beta.

Svesrpski sabor – održavanje iluzije o svesrpskom svetu

Govoreći o onome što će se događati posle Svesrpskog sabora, Protić je rekao da je to bilo za jednokratnu upotrebu i da je na liniji onoga što je Aleksandar Vulin nazvao srpskim svetom.

„Imam utisak da je to održavanje iluzije da će, kade se promene međunarodni uslovi, Srbi uspeti da se skupe u jednu državu, što nije realno. Možda u nekom trećem svetskom ratu… Ali takvi potezi su uvek katastrofalni za narod koji je to uradio“, navodi Protić.

Posle izbora za EP, politika prema Srbiji se neće menjati

Komentrašući izbore za Evropski parlament koji su zbog uspeha krajnje desnice, u mnogim štampanim medijima nazvani zemljotresom, Protić je rekao da je već dugo vidljivo jačanje esktremne desnice, ali je i ocenio da to nije dovoljno da ta strujanametne svoju poltiku.

On je kazao da se politika u odnosu na Srbiju neće neće menjati.

„Biće nam postavljeni isti zahtevi, možda će Evropa biti biti čvršća u zahtevima kao što su vladavina prava i sloboda medija. Vlast će biti u većem problemu jer će se više insistirati na ispunjavanu uslova koje Vučić formalno, elegantno pokriva zakonima koje donese, ali ih ne sprovodi“, podseća Protić.

Govoreći o tome da je policija rešila slučaj ubistva Milana Pantića koji je ubijen 2001. godine, on je rekao da treba sačekati kako će tužilaštvo da reaguje.

Osvrćući se na napad na novinara Vuka Cvijića, on je rekao da je očigledno da vladajuća koalicija pokazuje da je iznad zakona.

„To je pokazivanje prosečnom građaninu Srbije da postoje oni koji su nedodirljivi“, zaključio je urednik agencije Beta, Ivan Protić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare