Ivanji: Ustav bi trebalo da bude sveto slovo društva, a kod nas se krši godinama

Vesti 15. feb 202109:35 > 09:413 komentara

Novinar nedeljnika Vreme Andrej Ivanji, na dan kada Srbija slavi Ustav, kaže da je u poslednjih devet godina, otkad je SNS na vlasti, mimo Ustava, u Srbiji uveden predsednički sistem, a ne parlamentarni i da u njemu kabinet predsednika odlučuje o svemu.

On je za N1 rekao da kada slušamo ženu sa najjačom funkcijom u državi po Ustavu, premijerku Anu Brnabić, ona ne krije da za sve treba da pita i da će da posluša sve što joj kaže predsednik države.

Ivanji je naglasio da se kršenje Ustava vidi u načinu funkcionisanja vlasti, jer garantovana nezavisnost institucija nije nezavisna i zloupotrebljava se u partijske svrhe u korist SNS na čijem čelu je Vučić. I donošenje odluka i izvršna vlast se svodi na jednog čoveka, a to nije ni u duhu Ustava i de facto ne odgovara onome što propisuje ustav koji slavimo, kaže i dodaje da bi po definiciji Ustav trebalo da bude sveto slovo građanskog društva i parlamentarne demokratije.

povezane vesti

On ističe i da u preambuli Ustava stoji da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Republike Srbije, ali da Kosovo de facto jeste nezavisno od kada su NATO trupe ušle u pokrajinu i kada je Srbija izgubila rat koji se vodio oko Kosova, zahvaljujući bombardovanju NATO koje je izvedeno mimo svih međunarodnih zakona i pravaila ali to je stanje stvari.

„Na kraju, građani će se odlučiti da li taj status kvo treba da se produži i da li će to ostati u preambuli ili će izglasati za nešto drugo, a to je ono na čemu inistira bitni deo zapada – Amerika i sve najznačajnije zemlje EU da Srbija na ovaj i li onaj način prizna Kosovo“, rekao je Ivanji i dodao da bi to „na kraju balade trebalo da se utvrdi referedumom.

„Ne verujem da će administracija u Vašingtonu imati mnogo tolerancije prema stavu Srbije“

Upitan da oceni izjavu ministra Nikole Selakovića da ne pristajemo na to da je priznanje Kosova jedini srpski izbor i da američki predsednik Džo Bajden zna da se problem ne rešava jednim potezom, Ivanji ocenjuje da su to „sve parole“.

„Šta znači jednim potezom? Ti potezi se vuku od 1999. godine i najkasnije od 2008. kada je Kosovo izvikalo svoju nezavisnost“, rekao je Ivanji i dodao da se zapravo tri decenije rešava to grotlo na Kosovu između želje većinskog lokalnog stanovništva i politike Beograda.

On je naglasio da ne veruje da će administracija u Vašingtonu imati mnogo tolerancije i stpljenja po pitanju srpskih stavova i ocenio da se može očekivati određeno zaoštravanje po tom pitanju.

Pismo Đukanovića – dobar vic

O pismu koje je Vučiću pisao funkcioner SNS Vladimir Đukanović, Ivanji kaže da se verovatno većina građana drži podalje od informativnih programa jer su im dosadile toliko providne igre.

Kaže da je smešno zamisliti da Đukanović nešto samoinicijativno radi i da to deluje kao „dobar vic“ i da je iza toga pokušaj da se kaže mi ćemo da se obračunamo s mangupima u sopstevnim redovima.

On je povodom osnaživanja grupe huligana oko uhapšenog Veljka Belivuka, rekao da su oni ranije dobili pravo da nekažnjeno rade kriminalne radnje za šta je morala da postoji politička odluka da bi se naložilo određenim indviduama u bezbednosnim strukturama da to tolerišu, jer se nije moglo tolerisati negativno skandiranje na račun Vučića.

Smatra da je negde postojala politička volja i da je politički vrh naložio nekome da naprave neki dil sa tom ekipom oko Belivuka i da im gledaju kroz prste, ali da se zauvrat kada zatreba može očekivati pomoć od njih. „Očigledno se ta ekipa otela kontroli“, rekao je Ivanji i ocenio da sa tim ima veze i sukob unutar SNS.

Ocenio je i daje priča o prisluškivanju predsednika „igra zamajavanja“ i da na tu temu možemo samo logički zaključivati, a da je njegov zaključak da su „raznorazni likovi bili pod merama i da se slučajno uhvaćen njihov razgovor sa predsednikom Srbije“. U tom drugom koraku, kako je ocenio, dolazi do kršenja zakona jer bi trebalo da se prijavi ako se slučajno sluša predsednik, što nije učinjeno.

Komentari

Vaš komentar