Ivanka Popović: Očekivani pad UB na Šangajskoj listi, druge zemlje ulažu više

Vesti 15. avg 202110:28 > 20:2070 komentara

Rektorka Univerziteta u Beogradu (UB) Ivanka Popović ocenila je da je očekivan rezultat najnovijeg rangiranja na Šangajskoj listi za 2021, po kojem je pao stepenicu niže i sada se nalazi između 501. i 600. mesta.

„Naši istraživači postižu maksimalne rezultate u uslovima koje imaju. Druge zemlje ulažu više i to im se vraća napredovanjem na listi. Nemamo dovoljno radova u najuticajnijim i najjačim časopisima. Takvi rezultati su mogući samo ako se sistematski ulaže u savremenu opremu i u ljude, i ako se jača međunarodna saradnja. Zato je vrlo značajno učešće UB u evropskoj univerzitetskoj alijansi ‘Circle U’. Pojedini naši fakulteti mnogo rade na tome“, istakla je Popović za list Danas.

Ona je napomenula da je, imajući u vidu sve što je navela, položaj UB na Šangajskoj listi i dalje izvanredan uspeh.

Za novog rektora UB izabran je, sredinom godine, dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Đokić koji će na tu dužnost stupiti u oktobru.

Univerzitet u Beogradu ispao je sa liste 500 najboljih univerziteta u ovogodišnjem rangiranju na Šangajskoj listi i prvi put od kada se pojavio na toj listi (2012. godine) nalazi se u grupi od 501. do 600 mesta.

Komentari

Vaš komentar