Ivanović (BIRN): Belivuk vrh ledenog brega, vlast nije spremna da ide do kraja

Vesti 19. feb 202118:34 6 komentara

Urednik BIRN-a Milorad Ivanović izjavio je u Danu uživo da nakon hapšenja Veljka Belivuka vlast u našoj zemlji pokušava da prikaže da je on glavni krivac za gotovo sva ubistva u našoj zemlji, kao i da postoje mnoge veze pripadnika vlasti i pohapšene kriminalne organizacije. "Manje više, svi su oni imali neku vrstu kontakata sa Belivukom. Ovde je zapravo cilj da se dokaže da je Belivuk bio jedini kriminalac koji je postojao na našim prostorima", istakao je on.

Komentarišući otvoreno pismo poslanika SNS Vladimira Đukanovića Aleksandru Vučiću u kome je pozvao na hapšenje stranačkih kolega, Ivanović je ocenio da se radi o vrsti propagande.

Povezane vesti

„Milsim da se radi o jednoj propagandnoj izjavi. Ukoliko bi predsednik zaista poslušao Đukanovića, većina ljudi koji se nalaze u vlasti bi bila uključena u to, Manje više, svi su oni imali neku vrstu kontakata sa Belivukom. Ovde je zapravo cilj da se dokaže da je Belivuk bio jedini kriminalac koji je postojao na našim prostorima. Moja procena je da će vlast pokušati da sve ono što se dešavalo loše prethodnih godina prebaci na Belivuka“, ocenjuje Ivanović.

Podseća da je poslednjih dana u javnosti preko medija dolaze vesti da su sva ubistva koja su se dešavala poslednjih godina imaju veze sa njim, kao i da se pokušava da se kroz tu aferu prikaže javnosti da je problem kriminala u Srbiji iskorenjen.

„Međutim, Velja Nevolja je samo vrh jednog brega, dosta toga ima ‘ispod’, i ja nisam siguran da su vlasti spremne da idu do kraja. Ne verujem da će pasti neka zvučna imena i mislim da je ovo neka vrsta pokazne vežbe, kao i da vlast pokušava da kaže da ukoliko se ponašate kao što je dogovoreno, možda vam se dogodi ‘topli zec’ kroz tabloide“, smatra Ivanović.

On ukazuje da se tabloidnim natpisima nakon hapšenja Belivuka, „opipava puls“ dva visoka funkcionera iz vrha vlasti, Nebojše Stefanovića i Dijane Hrkalović.

„Sumnjam da će biti uhapšeni. Mislim da je taktika (vlasti) da dok budu ćutali, biće bezbedni, i njih dvoje su toga svesni. Neke sitnije ribe ispod njih možda mogu da plate cenu i na tome će sve da se završi“, procenio je Ivanović.

On je istakao da ukoliko bi vlast želela da se dublje pozabavi vezom kriminala i vlasti u našoj zemlji, onda bi „trebalo da se krene od početka“, kao i da je taj početak afera Savamala.

„Tek danas možemo da postajemo svesni važnosti te afere, i zašto ne žele da je reše. A ona je važna, jer prema našim podacima, bar osmorica, ako ne i više pripadnika grupe Saleta Stankovića i Veljka Belivuka su učestvovali u toj aferi, odnosno, bili su pod maskama tamo. Takođe su kasnije obezbeđivali proteste koje su bili u gradu, tako da zapravo ukoliko bi se želelo da se problem reši kako treba, trebalo bi da se ide jako duboko. A mislim da to nikome nije u interesu“, napomenuo je Ivanović.

Ocenio je da je uloga funkcionera Vlade Novaka Nedića bila dfa se „smiri“ južna tribina stadiona Partizana kako se ne bi pogrdno skandiralo predsedniku Vučiću.

On je upozorio i da može da se desi da se u slučaju Belivuka postupi na isti način kao što se desilo sa slučajem Filipa Koraća. Njega je predsednik Vučić proglasio jednim od glavnih kriminalaca na Balkanu, a sud i tužilaštvo su ga nakon toga oslobodili  krivice.

Ivanović je naglasio da u našoj zemlji postoje još nekoliko veoma odobro organizovanih kriminalnih grupa, koje su takođe veoma opasne i iza kojih stoje najteža krivična dela.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare