Ivanuša: Delta soj se efikasnije širi, moguće pogoršanje u julu ili avgustu

Vesti 03. jul 202109:03 > 12:18 51 komentara
N1

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji "jako dobra" i da to treba iskoristiti za vakcinaciju "što pre" kako bi se spremno branili od delta soja korone, koji se ovde tek pojavio.

Povezane vesti:

„To što se pojavio delta soj ne znači da će se pogoršanje dogoditi odmah, ali svakako situacija može da se pogorša u julu, avgustu. Videćemo, ja se nadam najboljem“, rekao je Ivanuša za RTS.

Dodao je da je vakcinacija najbolja odbrana protiv koronavirusa, a da se delta soj mnogo efikasnije širi u odnosu na ostale, zbog čega i postaje preovlađujući virus.

On je napomenuo da se baš zbog te osobine delta soja postojeće mere protiv korone moraju strogo primenjivati, navodeći da su ih brojne države ublažavale.

„Ljudi su se opustili i u kombinaciji sa virusom koji se brže širi dolazi to dovodi do posledica, odnosno pogoršanja“, ocenio je Ivanuša, dodajući da se kod mladih taj virus jako brzo širi.

Na pitanje da li je publika na završnom turniru Evropskog prvenstva u fudbalu mogla da utiče na pogoršanje epidemiološke situacije, on je naveo su neke države izveštavale da su se gledaoci vraćali zaraženi.

„To može imati određeni uticaj, ali je samo jedan od elemenata, ne bih rekao da je to kobno uticalo na pogoršanje stanja u Evropi“, naveo je Ivanuša.

Izvor: RTS

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare