Ivanuša: Nema uslova za uvođenje kovid pasoša

Vesti 12. feb 202112:28 > 15:024 komentara
N1

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša je, govoreći o eventualnom uvođenju kovid pasoša, kaže da javne zdravstvene mere treba da se baziraju na struci a ne da budu predmet geopolitičkih odluka. Objašnjava da se mera i dalje treba pridržavati, iako je vakcinacija u toku.

Marijan Ivanuša je, govoreći o eventualnom uvođenju kovid pasoša za RTS, rekao da je stav SZO o tome jasan: „Nema uslova za uvođenje pasoša jer nema dovoljno naučnih dokaza koji bi potvrdili da vakcina sprečava asimptomatsku zarazu i prenos sa zaražene na nezaraženu osobu“.

On je naveo da da se mera i dalje treba pridržavati, iako je vakcinacija u toku. U tom kontekstu spomenuo je državu Izrael koja je vakcinisala prvom dozom dve trećine stanovnika, ali ima i najviše zaraženih na sto hiljada stanovnika.

„To jeste veliki izazov, jako je teško svim ljudima, dugo traje pandemija, vakcina donosi novu nadu i početkom vakcinacije se ljudi brzo i lako opuste. Vidimo svetlo na kraju tunela ali moramo da ispratimo mere – maska, distanca, još par meseci dok se ne stekne kolektivni imunitet“, naglašava Ivanuša.

Kada je reč o najavljenoj proizvodnji ruske vakcine „sputnjik“ na „Torlaku“, Ivanuša je naveo da je to veoma važno za taj Institut i da SZO nije uključena u pregovore.

Komentari

Vaš komentar