Ivermektin i Pavlovićeva „protiv korone“ – šta su zablude, a šta kažu stručnjaci

Vesti 27. okt 202118:54 > 19:2330 komentara
Radan Stojanović
Izvor: N1

Klinički farmakolog i profesor Medicinskog fakulteta Radan Stojanović kaže za N1 povodom informacija da ivermektin leči kovid da je on stari i jeftin lek, sa kojim se ima iskustva. “Koristio se i u veterini i u humanoj medicini, za lečenje parazita. Neki kažu da može da spreči trombozu, dobar bezbednosni profil retko ima neželjena dejstva – onda on postaje dobar kandidat za prevenciju i terapiju kovida. Osokoljeni istraživanjima krenula su klinička ispitivanja, ali mali broj pa je sve to uticalo da se ne mogu izvući jasni zaključci. Na osnovu studija FDA i EMA, kažu da se ne može preporučiti, ali smatraju da treba nastaviti sa ispitivanjima”, kaže on.

Stojanović dodaje da se u Velikoj Britaniji sprovodi studija gde se ivermektin daje tri dana, da se vidi da li mogu prevenirati teške slike bolesti. Po završetku ćemo moći da kažemo gde mu je mesto, ne bi trebalo da nam zamagli vidike”, kaže on.

Govoreći o Pavlovićevoj masti i o tome kako se ona koristi u prevenciji koronavirusa, za Stojanovića nije iznenađenje i kaže da verovanje u zablude nije nov fenomen.

“Lakše uvo prihvati zabludu nego istinu, lakše je verovati da nema virusa, nego u istinu da postoji i da možemo umreti. Za istinom treba tragati. Naš zadatak je da širimo istinu. Svi lekovi i vakcine imaju neželjena dejstva, zahvaljujući vakcinama mi smo iskorenili neke bolesti. Korist od primene vakcine višetruko prevazilazi rizike. Svaki lek ima nus pojave, ali kažu da niko ne zaobilazi ružu jer nosi trnje, a to trnje su neželjena dejstva”, rekao je Stojanović.

Kaže da bi i sam doktor Pavlović bio iznenađen kad bi znao da će nekom pasti na pamet da prevenira kovid njome i dodao da misli da se čovek koji je to rekao – šalio.

“Onda se stvorila fama, možda ga je ponela atmosfera i rekao je u ono u šta ne veruje. Ne treba pažnja da se posvećuje, da ostanemo na putu – striktno da se pridržavamo mera i ubrzati proces vakcinacije, tapkamo malo u mestu”, ocenjuje profesor Stojanović.

Osvrnuo se i na kolege koji nisu za vakcinaciju.

“Ako imaju neki bolji način, ja ga nisam čuo. Možemo pričati koliko su bezbedne i šta je urađeno. Lek mora proći kroz kontrole, urađeno je ono što zakon nalaže, sve što je bilo potrebno je urađeno. Dešava se kad se završi treća faza i kaže se da lek može dobiti dozvolu za primenu, ali u toku treće faze se prate bezbednost i efikasnost i čim se dođe do nekog cilja vakcine dobiju dozvolu za hitnu primenu. Vakcine se i dalje prate, ali to ne znači da je nešto preskočeno”, zaključio je Radan Stojanović.

Ivan Subotić
N1

Subotić: Pavlovićeva mast i kovid – još jedna u nizu laži

Novinar Fejk njuz tragača Ivan Subotić kaže da je ustanovljeno da Pavlovićeva mast i prevencija kovida nemaju nikave veze, što im je potvrdila farmaceutkinja koja je proizvodi.

“Pavlovićeva mast nema veze sa kovidom, to je još jedna u nizu laži koje su se pojavile u pandemiji koronavirusa. Imali smo limun i sodu bikarbonu, zadržavanje daha kako bismo proverili da li imamo kovid. Analizirali smo više od 250 dezinformacija, većina dolazi sa društvenih mreža, upravo na društvenim mrežama se krije najveća opasnost”, kaže Subotić.

Dodaje da čovek koji je govorio o Pavlovićevoj masti je govorio i kako su neke vakcine ukinute, ali se, kako je rekao, zabrojao.

“U jednom trenutku je preporučeno mlađim muškarcima da umesto druge doze Modernine vakcine prime Fajzer, ali što se tiče Holandije i Belgije, nije bilo ni preporuke. Interna klinička isptivanja su sugerisala da postoji veća šansa za miokarditis pa su odlučili da preporuče da ne prime drugu dozu Moderne, to je bio okidač da se pojave ovakve teorije. Gospodin je govorio kako je Japan bacio u đubre Modernine vakcine, to nije potpuna istina, dogodilo se da je 1,63 miliona vakcina Moderna suspenodvano, zato što je distributer rekao da postoji određena kontaminacija koja je nađena u ampulama, nisu postojali bezbednosti rizici, to je bila mera predostrožnosti”, rekao je Ivan Subotić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar