Ivošević: Mandat premijera je četiri godine, ali se i Ustav može zloupotrebiti

Vesti 27. avg 202220:00 16 komentara

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević rekao je za N1, nakon najave predsednika Aleksandra Vučića da Ana Brnabić neće biti četiri godine predsednica Vlade, već da će joj mandat trajati kraće, da po članu 102, stav 2 Ustava Srbije mandata predsednika Vlade traje četiri godine. "Skraćivanje mandata nije predviđeno Ustavom, ali se i Ustav može zloupotrebiti kao i svaki drugi propis. Zloupotreba je dogovor između predsednika i mandatara, da mandatar nakon dve godine da ostavku, to se desilo i u prvom njenom mandatu, koji je trajao manje od dve godine", rekao je on.

Povezane vesti:

Kaže da mu se čini da je sve to učinjeno u interesu jedne političke partije i njegog šefa, dodajući da je Vučić, kako je kazao, dosta verziran u komunikaciji sa građanima.

Ivošević je kazao i da je Vučić imao drugih kandidata za mandatara – jedan je bio Miloš Vučević, a – predsednik Socijalističke partije Srbije.

„Zašto to nije uradio, treba da pitate njega. Bivša predsednica Vlade Brnabić mu je pokazala da je ona predsedica Vlade koja odgovora njegovim potrebama i nije hteo da rizikuje, posebno što bi taj drugi bio možda drugačiji nego što je Ana Brnabić“, zaključio je Zoran Ivošević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare