Ivošević o promeni Ustava: Ne dostiže se zadovoljavajući nivo vladavine prava

Vesti 30. dec 202109:54 1 komentar
N1 (arhiva)

Iako Akt promene Ustava poboljšava kvalitet normi o sudovima, javnim tužilaštvima i organima koji jemče njihovu samostalnost i nezavisnost, ne može se reći da se time dostiže zadovoljavajući nivo vladavine prava i evropskih vrednosti, ocenio je u autorskom tekstu za list Danas bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Ivošević smatra da bi prvi korak ka tom cilju trebalo da bude zamena pojma „sudska vlast“ pojmom „pravosudna vlast“.

„Prema važećem Ustavu, sudovi su nezavisni a javna tužilaštva samostalna u svom radu, i ta razlika je ‘vezala’ javna tužilaštva za izvršnu vlast izlažući ih političkim uticajima“, upozorava Ivošević.

Pročitajte još:

Ukazuje i da su javni tužioci do sada u najvećoj meri političkim uticajima bili izloženi preko republičkog javnog tužioca, koji je ovlašćen da im izdaje obavezna uputstva.

„Ako bi zbog tih uticaja javno tužilaštvo odbilo da podnese optužnicu i kad bi to po zakonu moralo da učini, i sud bi bio onemogućen da obavi svoj deo posla“, ukazuje u autorskom tekstu.

On naglašava da zato ta dva državna organa moraju biti jednako otporna na uticaje.

„To će postati ako nezavisnost u primeni zakona bude zajednička odlika njihovog rada“, ističe Ivošević i dodaje da će uslovi za tu promenu nastati tek kad sudove i tužilaštva ujedini nezavisna pravosudna vlast, što bi značilo i da se tužilaštva usklade sa sudovima u organizacionom i funkcionalnom smislu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare