Ivošević: Vučić smenio Miću, ne Grčića – imao privilegiju da radi ono što ne zna

Vesti 13. jan 202209:37 > 11:13 70 komentara
N1

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević kaže za N1 da predsednik Vučić nije smenio Milorada Grčića, nego Miću i da ga je on i postavio. "Radio je poslove pečenja mesa, bio je jedan od vodećih ljudi partije pa je dobio privilegiju da radi ono sto ne zna da radi.

Kaže da je ministarka Zorana Mihajlović već uputila ozbiljne kritike stanju u tom preduzeću i da je odgovornost na njemu bila najveća.

On uzvraća na ono što je ona govorila o njimu, zaboravlja da je ona godinu dana ministar za energetiku, bila je za saobraćaj i nije se bavila time. Zakasnila je ako je znala, a znala je, nije ništa preduzela. On je bio v.d, po zakonu može da bude samo godinu dana, a on je bio tri godine, nije rešila njegov status. Ako je on bio v.d. da li će to biti isto kao i da je direktor. Ko je trpeo da on to radi, ako nije vičan da obavlja, to je politička odgovornost onih koji su u javnim službama, koji su doveli ljude da rade poslove koje ne znaju da rade“, ocenjuje Zoran Ivošević.

Povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako pretpostavlja da će Vlada Srbije doneti odluku o zabrani eksploatacije litijuma za kompaniju „Rio Tinto“, dok on smatra da bi trebalo staviti moratorijum na to pitanje, Ivošević kaže da ga to ne iznenađuje jer Vlada radi ono što on hoće.

„Uvek odgovornost za ono što se dogodilo snosi neko drugi, ne on. Predsednica Vlade je najavila da će tako nešto da se dododi, da se ponište ugovori i sporazum. Ne moze da se ponište, mogu da se raskinu, ona to ne razlikuje“, rekao je on.

Ivošević navodi da bi moratorijum mogao da bude razumljiv, ali se pita dokle.

„Samo dok se ne dosete da vade to kako treba, a ne ovako. Ako se za nekoliko decenija nađu načini da to neće biti opasno po život, onda bi taj moratorijum mogao da se aktivira“, dodao je.

Govoreći o predstojećem referendumu o promeni Ustava u delu pravosuđa, Ivošević kaže da građani ni ne znaju o čemu će odlučivati.

„Promene su vrlo delikatne. Ovo je Ustav, to je najviši opšti akt, nije dobro da Akt o promeni Ustava usvaja parlament, tamo nema opozicije. Ja ću da glasam protiv, to glasanje protiv može da bude ohrabrujuće za izbore koji slede. Osnovna zamerka radu pravosuđa je pritisak političke vlasti, ja sam za pravosudnu vlast, ne sudsku. Ako tužilaštva ne vrše svoju funkciju, ako nema optužnice, ja kao sudija ne mogu da budem nezavistan. Ustavne promene bi morale da budu ubedljivije, a to će biti ako treća grana vlasti bude pravosudna, a ne sudska“, kaže on i dodaje da bi opozicija trebalo da bude složna oko izlaska na referendum.
„Mislim da bi opozicija trebalo da se usaglasi oko toga, ako je svesna da je za uspešan referendum dovoljno malo. Većinu će lako da obezbede, partija im je ogormna“, rekao je.

Ivošević navodi zašto su njegovi kandidati za predsedničke izbore vladika Grigorije i akademik Danilo Basta.

„Oni su raskošno inteligentni, pošteni, radni, čestiti, objektivni i duhovno jako emotivni, a to sve treba za onog ko je na funkciji predsednika države. Basta je profesor pravne filozofije, a pošto je pravnik bio bi dobar. Čast nije jedini kriterijum, profesor (Vladeta) Janković je rekao da je jedan od uslova da je deset godina mlađi, tako da on to ne bi prihvatio, jer ima 82 godine“, rekao je Ivošević.