Iz Amerike se vratio u Srbiju, premijerka mu poželela dobrodošlicu

Vesti 09. avg 202213:30 > 13:40 34 komentara
Tanjug/Rade Prelić

Državljaninu SAD srpskog porekla Aleksandru Zurovcu, koji se sa porodicom vratio u Srbiju na osnovu programa "Carta Serbica", premijerka Ana Brnabić je poželela dobrodošlicu.

Premijerka Ana Brnabić je u Vladi Srbije, Zurovcu, koji se sa supurgom i dve ćerke vratio u Srbiju na osnovu tog programa uručila zahvalnicu i poželela njemu i njegovoj porodici i zvanično dobrodošlicu.

Rekla je da je na osnovu tog programa, on dobio boravišnu dozvolu na godinu dana i da će taj period da iskoristi i za dobijanje srpskog državljanstva.

Brnabić je navela i da je „Carta Serbica“ nastala u ovkru projekta „Tačka povratka“, usmerenog ka povratku dijaspore u Srbiju.

„Cilj je da Srbija svakim danom bude sve bolje mesto za život, a u dijaspori leži veliki potencijal bilo da želi da se vrati, samo da dođu ili da invstiraju „, rekla je ona.

Kazala je da je od 2020, od kada je uspostavljen program „Tačka povratka“ kontaktirano je sa više od 8.000 ljudi iz dijaspore.

„Neki su se vratili, neki su investirali, a neki dali predlog šta bi trebalo još da uradimo“, rekala je ona.

Zurovac, koji je rođen u Drnišu u Hvatskoj je kao dečak, tokom ratnih sukoba prvo sa porodicom boravio u Beogradu, a posle u SAD, u Kaliforniji i Minesoti.

Rekao je i da mu je supruga iz Užica, te zahvalio svima koji su mu omogućili da dođe u Srbiju.

Predstavnik programa „Tačka povratka“ Ivan Brkljač je rekao da premijerka podržava taj program od njegovog samoč početka

Kazao je da je „Carta Serbica“ namenjen ljudima srpskog porekla koji iz raznih razloga imaju strano državljanstvo.

„Tačka povratka“ je osmišljen kao podrška dijaspori koja planira povratak u zemlju, poslovni poduhvat ili naučnu i stručnu karijeru, i pružaju informacije o svim načinima stupanja u kontakt sa Srbijom.

Komentari (34)

Vidi sve komentare