Iz autobusa punog maturanata kuljao crni dim, deca izašla nasred auto-puta

Vesti 25. apr 202316:32 4 komentara
Shutterstock

Iz jednog od dva autobusa, kojima su se maturanti Ekonomske škole iz Niša vraćali sa ekskurzije na Krfu, iznenada je počeo da kulja gust crni dim. Incident se desio 23. aprila u prepodnevnim časovima, poslednjeg dana četvorodnevne ekskurzije u Grčkoj, na delu autoputa od Igumenice prema Solunu. Uz dosta sreće niko od učenika nije povređen i oni su se živi i zdravi vratili u Niš sa svim svojim prtljagom.

Kako su roditelji ispričali za Večernje novosti, deca su iskakala iz autobusa nasred auto-puta, uplašena zbog dima koji je kuljao iz autobusa.

Na svu sreću, deca su brzo evakuisana i svi su dobro, ali je nezgoda mogla da bude mnogo veća.

Roditelji koji su se javili Novostima, a koji su želeli da ostanu anonimni, ispričali su da se autobus kvario u više navrata, sve dok na kraju nije zadimio.

„To je bio gust, crni dim, nije bilo vatre. Deca su izašla iz autobusa, to se dešavalo na putu, ali dim je bio baš ogroman. Deca su stala na auto-put, prema Solunu, što je meni bilo još gore. Onda su tu čekali autobus, pa su ih prebacili do pumpe, pa su tu opet čekali. Išla su dva autobusa za decu iz Ekonomske škole, onda se vratio jedan da bi deca mogla da prebace stvari. Do tragedije nije došlo, Bogu hvala, ali ne vidim razlog da se ćuti o ovome, jer je moglo da se desi strašno. Moj sin je čuo da se dovod za gorivo prekinuo, izvukao, pa je onda gorivo kapalo na motor. To se dešavalo u nedelju između devet i 10 ujutro. Deca su došla u pola tri noću jer je po njih poslat novi autobus iz Srbije za Grčku, do Soluna“, ispričao je jedan od roditelja.

U agenciji VIP turs u NIšu koja, kako je rečeno za Blic, nije bila prevoznik, već organizator putovanja, kažu da su autobusi bili sasvim tehnički ispravni pre polaska na put, da nije bilo nikakvih posledica po đake i da je je slučaj „predimenzioniran“.

„Tu je došlo do predimenzioniranja informacija. Prilikom povratka je došlo do kvara autobusa, zadimilo se pozadi, vozač je stao na zaustavnu traku, parkirao vozilo, deca su izašla iz vozila, drugi autobus je bio iza njih, preuzeo ih je, odvezao ih do najbližeg autobuskog stajališta. Nakon konstatacije vozača da je kvar malo ozbiljniji, mi kao organizatori putovanja smo angažovali zamenski autobus iz Grčke koji je preuzeo decu i deca su nastavila put po programu putovanja do Soluna, završili sve po programu i stigli u Niš u očekivano vreme, sat dva, gore dole“, kažu u agenciji VIP turs.

U ovoj agenciji napominju da nije bilo nikakvih posledica, da deca nisu povređena niti im je prtljag oštećen.

„Bio je kvar, izlazio je dim pozadi iz motornog prostora. Da li na auspuhu, da li je turbina „produvala“, ili već šta, ne razumem se. U kontaktu smo bili sa vodičima. Rekli su mi da autobus ne može da nastavi. Krenuli smo u organizaciju novog prevoza. Uzeli smo iz Grčke novi autobus i oni su za 45 minuta nastavili put. Deca su odmah bila prevezena do stajališta kraj puta, bili su samo kraće vreme kraj auto puta“, kažu u agenciji.

Prema njihovim rečima, autobusi su bili ispravni i novije proizvodnje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare