Iz regiona različite reakcije na situaciju u Ukrajini, Srbija i dalje uzdržana

Vesti 22. feb 202219:14 > 20:02 26 komentara

Iz zemalja regiona različite reakcije. Dok iz Zagreba, Podgorice i od dvojica članova predsedništva BiH stižu osude ruskog priznanja Donjecka i Luganjska, predsednik Srbije poručuje - sarađujemo sa Rusijom i Kinom i nećemo da odustajemo od tradicionalnih prijateljstava.

„Srbija je u problemu“.

Tako je predsednik Srbije u Monaku dočekao pretnju iz Moskve da će Evropljani 1.000 kubnih metara gasa plaćati 2.000 evra.

Povezane vesti

„To je za nas, odmah da Vam kažem apsolutno neizdrživo. Tako da se nadam da ćemo postići neki povoljniji dogovor, ali neizdrživo“, rekao je Vučić.

A da li je održiva srpska spoljna politika u aktuelnoj krizi? Predsednik Srbije tvrdi da je pod nikada većim pritiskom. Za dešavanja na istoku Ukrajine ocenio je da su urušilii političko-bezbednosnu arhitekturu u svetu. Na tu njegovu izjavu reagovao je odlazeći ukrajinski ambasador u Srbiji.

„Potpuno se sa tim slažem jedino što bih hteo još dodatno da kažem a to je da je Ruska federacija ta država, jedina država koja ruši tu bezbednosnu arhitekturu“, rekao je Oleksandr Aleksandrović.

„On je od nas u stvari tražio da mi nedvosmisleno i jasno osudimo rusku agresiju i tako dalje. Čim oni budu osudili stravičnu agresiju u kojoj su stradale hiljade ljudi, mnogo naše dece, koju su sprovele te zemlje koje danas pomažu Ukrajinu onda ćemo i mi da reagujemo. A onda ćete da vidite da od takve reakcije nema ništa zato što su njihovi interesi na zapadu i potpuno drugačiji od naših interesa. Naši interesi su da budemo na putu ka Evropskoj uniji, ali da ne kvarimo svoje dobre odnose sa Rusijom i Kinom“, rekao je Vučić.

Dok brani dobre odnose sa Rusima, Aleksandar Vučić tvrdi da Srbija striktno brani i principe međunarodnog prava i da je u tome usamljena.

„Jasno Vam je kakva politika vlada u svetu. Politika i pravo jačeg. I u skadu sa tim mi kao mali treba lepo ispod kamena da se prikrijemo“, kaže Vučić.

Bosna i Hercegovina trebalo bi da bude neutralna. To poručuje srpski član Predsedništva odmah posle sastanka sa ambasadorom Rusije, inače Rusom iz Donjecka.

„Svi mi imako simpatije i ako hoćete mogu ja pričati i o svojim, ali mislim da je to sada nepotrebno činiti i da time što su Komšić i Džaferović potrčali da se svrstaju apsolutno govori i o tome da oni nisu vodili računa o BiH i da ne predstavljaju BiH“, rekao je Milorad Dodik.

„Osuđujem odluku Ruske federacije da prizna dve ukrajinske regije kao države, čime je izvršena flagrantna povreda međunarodnog prava“, kaže Šefik Džaferović.

Osuda ruskog priznanja Donjecka i Luganjska stiže i iz drugih zemalja regiona. U objavama na društvenim mrežama predsednik Crne gore Milo Đukanović i predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković navode da je u pitanju kršenje međunarodnog prava i izražavaju solidarnost sa ukrajinskim narodom.

Komentari (26)

Vidi sve komentare