Iz vrtića ispisana deca samohrane majke: „Službenica nije htela ni da me čuje“

Vesti 25. feb 202421:11 232 komentara

Šta je dovelo do toga da dečaci iz Niša, o kojima brine samohrana majka, budu ispisani iz jednog gradskog vrtića? Uplate koje nisu proknjižene, ili opomene koje je ustanova slala, ali ih majka nije dobijala, ili jednostavno - manjak razumevanja i komunikacije javnog sektora sa onim - realnim, koji se svakim danom trudi da uspešno spoji kraj sa krajem.

Njena dva dečaka od 25. oktobra ne odlaze u vrtić javne ustanove Pčelica. Ispisani su, tvrdi Aleksandra Mitrović, a da joj prethodno nije pristiglo nikakvo upozorenje. Znala je da sa uplatom kasni jedan mesec – plus tekući. Međutim:

„Iz uprave predškolske ustanove su mi rekli da kasnim četiri meseca. Pokušala sam da se objasnimo, da dostavim neke dokaze o uplatama, zapravo uplatnice iz menjačnice i banke koje imam“, priča Aleksandra Mitrović.

Ali su joj rekli, stvar je gotova – deca ispisana i da jedino što može je da isplati ukupno dugovanje za oba deteta, da je ne bi „dali izvršiteljima“.

PROČITAJTE I:

„Sve i da sam kriva za sve, budi čovek – saslušaj me. Nisu hteli ni da pogledaju. Ja sam sutradan otišla sa svim uplatnicama, sa svom tom dokumentacijom koju sam imala – nisu hteli da čuju“, kaže Mitrović.

Sekretar iz ustanove za N1 kaže da nije moguće da ova majka nije znala da nemaju proknjižene sve njene uplate, ako ih je bilo.

„Zaposleni koji rade na prijemu dece, trijažne sestre, redovno su nju, kao i ostale dužnike opominjali da svoje račune plate“, navodi Goran Stojković, sekretar Javne ustanove Pčelica.

Tvrdi da je majka dobila i opomenu po kojoj je imala rok od pet dana da to učini. Ona kaže – za to je čula kada su decu već ispisali. Računajući da će uplatama naknadno ući u trag, Pčelici prebacuje traženih 30.000 dinara.

„Bez obzira što je već bilo plaćeno, samo da bi deca bila mirna“, kaže.

Mirno je i sa stanovišta ustanove, jer iz njihovog ugla, Aleksandra je višemesečni, upozoreni dužnik kome, tvrde, kašnjenje nije strano.

„Ona je svoja potraživanja izmirila tek kada je opomenuta da će biti utužena, odnosno, da će celo dugovanje biti predmet izvršenja. Tek je tada pristupila izmirenju svojih ugovorenih obaveza. Pre toga je dobila i pisanu opomenu“, izjavio je Stojković.

N1: Ona kaže da joj ništa nije stiglo?

„Ja ponavljam da imamo pisane opomene, čak i sa njenim izjašnjenjem…“, odgovara.

N1: Ona je to uredno primila?

„Da, uredno je primila opomene. I ona je sama navodila da je primila, kada je slala pritužbe drugim organizacijama, odnosno državnim institucijama“, kazao je.

„Dobila sam opomenu koja mi zapravo nije ni stigla. Nego, tek kad sam saznala šta se desilo, otišla sam u poštu da je podignem. Nije mi poštar dostavio jer su pogrešili ime“, kazala je Aleksandra.

Kako sada stvari stoje, rešenje će morati da pronađe sud, jer je nekom bilo komplikovano da proveri da li neko zaista kasni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare