„Iza niških hirurga entuzijazam, ali da li to znači da treba da žive tako?“

Vesti 11. apr 202309:36 29 komentara

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Ognjen Radonjić izjavio je u Novom danu da "iza niških hirurga ne stoji sistem, već entuzijazam". "Oni su ličnim zalaganjem doprineli da se lista čekanja skrati ili da se potpuno sa njom završi, ali da li to znači da oni treba da žive tako - da rade vikendima, a da nemaju adekvatnu naknadu zauzvrat?", upitao je on.

Govoreći o 24. godišnjici ubistva novinara Slavka Ćuruvije i činjenici da se na pravdu još čeka, kaže da to „naravno da sme“.

„Imate pravni sistem, to je u temelju jednog elementarno civilizovanog i demokratskog društva, u ovom slučaju na pravdu se čeka skoro četvrt veka. Šta da očekuje običan čovek, ako jedan ovakav slučaj nije rešen 24 godine, ubistvo jednog eminentnog novinara koje čeka na rešenje“, kaže.

Osvrnuo se i na slučaj poginulog radnika u MB Namenskoj i rekao da je „njegov otac doživeo da radnici fabrike u kojoj je njegov sin poginuo podržavaju direktora koji je bio odgovoran za tu nesreću“.

Direktor je u međuvremenu preminuo.

Pročitajte još

„To nije pravda. Zamislite 24 godine da prođu da se reši jedan slučaj“, kaže.

Istakao je da postoje „džepovi medija gde mogu da govore o problemima sa kojima se suočavaju objektivno“.

„A ne da budemo portparoli ili propagandisti vlasti, ali domet je ograničen. Slično mi se čini i za sudstvo. Ono što je elementarno u bilo kom sistemu, važno je da imate slovo zakona, da imate dobre zakone, ali morate imati i vladavinu prava i efikasno sudstvo, da bi to imalo smisla“, kaže.

Poredeći situaciju u vreme ubistva Slavka Ćuruvije i danas, kaže da „kao da u tom smislu nismo napravili diskontinuitet“.

„Onaj bizarni slučaj, Vranjske, da ih je neki lokalni naprednjak zazidao prozore, ili Milan Jovanović kome je zapaljena kuća, Milan Nikić morao da se skloni… To nije od juče, a mi izgleda nismo dovoljno uradili da se sa tom praksom prekine, verovatno je to nešto zbog čega ćemo, ako se ikada budemo izvukli, dugo plaćati cenu“, kaže.

Dodaje da je odlazak Dragana J. Vučićevića u zatvor zbog neplaćene kazne „relativizacija“.

„Imate konkretne ljude koji imaju konkretne probleme, suočavaju se sa konkretnom patnjom i nemog čoveka koji od sebe pravi žrtvu, kao ova vlast, relativizacija stvarnih stvari sa kojima se suočavaju neki stvarni ljudi“, kaže.

Prema njegovim rečima, „oni koji lako zaboravljaju osuđeni su da ponavljaju svoje greške“.

Osvrnuo se i na slučaj Vladimira Bilčika i rekao da „jeste kriv“.

„Nije Bilčik najveći krivac, ali kad u tome saučestvujete morate da snosite odgovornost. Ja jesam za Evropu, za evropske vrednosti, ali neko dođe ovde da ih propagira, a čini suprotno“, kaže.

Prema njegovom mišljenju, „desna opozicija je povezana s vlastima“.

„Pred delom glasačkog tela i pred stranicma, treba da pokaže da ‘ima i gorih’. S druge strane, druga opozicija ne mož eda napravi front sa desnom opozicijom, ako ste vi prozapadna, proevropska opozicija, insistirate na demokratskim načelima, sa nekim ko selektivno gleda na kršenje ustava“, kaže.

Čini mu se da nije moguć crnogorski scenario.

„Mislim da bilo kakva smena vlasti mora da bude funkcionalna. Deo opozicije treba da se organizuje i da vidi kako će da deluje. Nije rešenje pravljenje koalicije sa desnim strankama“, kaže.

Osvrnuo se i na nova lica u politici.

„Kao što je moj posao da napravim od studenta da izađe sa fakulteta sa nekim znanjem, njihov posao je da naprave nova lica, a ne da se laktaju preko njih“, kaže.

Dodaje da je političarima cilj da dođu na vlast i da je to sasvim legitimno.

Kako je rekao, „iza niških hirurga ne stoji sistem“.

„Ovde sistem gleda da vama oteža život, a da onima na vlasti bude olakšan. Iza njih stoji entuzijazam, oni su ličnim zalaganjem doprineli da se lista čekanja skrati ili da se potpuno sa njom završi, ali da li to znači da oni treba da žive tako – da rade vikendima, a da nemaju adekvatnu naknadu zauzvrat? Individualno zalaganje može da bude jednokratno, dvokratno, ali ne može da bude nešto što samo po sebi funkcioniše i omogućava uslugu građanima“, kaže on i dodaje da je „velika opasnost da ljudi poput ovih hirurga napuste državu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare