Andreas Šider bio je posmatrač na izborima: Zabrinjavajući izveštaji o prevarama i korupciji

Izbori 2023 18. dec 202316:39 7 komentara
REUTERS/Djordje Kojadinovic

Austrijski evroposlanik Andreas Šider, koji je bio posmatrač na izborima u Srbiji, oštro je kritikovao dešavanja u vezi sa izborima i pozvao "na više pravde i demokratije".

Nedeljni izbori u Srbiji doneli su još jednu pobedu dugogodišnjem predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj vladajućoj partiji SNS, ali izveštaji o prevari birača i nasilju izazivaju zabrinutost, piše austrijska agencija APA.

Vođa delegacije Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Andreas Šider bio je na licu mesta kao posmatrač izbora i pozvao je na nezavisnu istragu svih nepravilnosti.

„Pozdravljam veliki odziv građana Srbije na izborima u Srbiji, koji je čak i veći nego na prethodnim izborima.To pokazuje jasnu odlučnost da građani Srbije žele da imaju reč u odlukama o svojoj budućnosti. Stoga su posebno zabrinjavajući izveštaji o prevarama i pokušajima Vučićevog režima da utiče na izborne rezultate. Posebno je šokantna vest o autobusima koji voze nerezidente u Beograd na glasanje. Krađa glasova, mito i korupcija ne smeju biti dozvoljeni u demokratskom svetu“, poručio je Šider.

Kako je rekao, svi građani Srbije zaslužuju pravdu i demokratiju „umesto lažnih izbornih procesa sa nasiljem i polarizacijom“.

POVEZANE VESTI

„Sve prijavljene nepravilnosti moraju se u potpunosti ispitati. Pored toga, duboko su zabrinjavajući izveštaji o pritiscima na birače i novinare, govoru mržnje tokom izbornih kampanja, zloupotrebi javnih resursa i mogućem uticaju i manipulaciji od Rusije i drugih stranih država. Posebno sam zabrinut zbog optužbi za prevaru u Beogradu, jer je ono što se dogodilo možda koštalo opoziciju pobede. Bilo je lepo videti ujedinjenu i jaku opoziciju tokom predizborne kampanje i računam da će se njihova borba za demokratiju u Srbiji nastaviti i posle izbora“, poručio je austrijski evroposlanik.

Dodao je da se „uprkos svim zabrinutostima“, i dalje nada „da će Srbija pokazati stvarnu posvećenost svom putu ka EU u budućnosti“.

„Narod Srbije koji zahteva pravdu, demokratiju i evropsku budućnost zaslužuju našu punu podršku. Osim toga, EU mora konačno da prekine svoju politiku umirenja prema Vučiću i obezbedi da Srbija, kao najveća država u regionu, u potpunosti ispuni svoju odgovornost za stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu. To je neophodno za bolju evropsku budućnost regiona. To uključuje neposrednu primenu Sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine, koji je postignut u okviru pregovora koje podržava EU“, zaključio je Šider.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare