Debata vlasti i opozicije: Da li je opstanak ili smena vlasti garant bezbednosti Srba na Kosovu

Izbori 2023 07. dec 202323:33 9 komentara
RTS/Printscreen

Kandidati na listama vlasti i opozicije saglasili su se u debati na RTS-u da takozvani francusko-nemački sporazum nije prihvatljivo rešenje za Kosovo, ali dok vladajuće partije misle da je samo ova vlast garant bezbednosti, opozicija smatra da se samo smenom režima može pomoći Srbima u pokrajini.

Jedan od lidera liste „Srbija protiv nasilja“ Miroslav Aleksić izjavio je da francusko-nemački sporazum predstavlja sunovrat politike Aleksandra Vučića na Kosovu i Metohiji, da je to obaveza koju je on lično preuzeo, a da se „Srbija protiv nasilja“ zalaže za poštovanje Ustava.

Povezane vesti

Aleksić je na RTS dodao da je pre 2012. godine nije bilo vojske Kosova, da na severu Kosova nisu postojale KS tablice, a da je aktuelna vlast Kosovu „na tacni predala“ i tablice i energetiku, i dokumenta, i pozivni broj.

„Ta igra sa građanima je dovela da Srbi na Kosovu danas budu ostavljeni na milost i nemilost režimu Aljbina Kurtija“, rekao je Aleksić i dodao da vlastima Kosovo služi samo za „koruptivne radnje“.

On se osvrnuo i na stradanje u Banjskoj, na to da je Milan Radoičić priznao krivicu, da su Srbi na Kosovu ostavljeni na cedilu, a da je Srbija ponižena.

Igor Simić sa liste „Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane“ rekao je da je dobro što Aleksić stoji dok govori o Radoičiću jer „to pokazuje poštovanje“, kao i da je Banjska bila reakcija na teror na Kosovu, ali da Aleksić to ne zna jer „pije kapućino po Beogradu“.

Odgovarajući na primedbu o Radoičićevoj vili i stanovima u Beogradu, Simić je dodao je da su retki ljudi koji su se „odricali svega ovozemaljskog“ kako bi pomogli narodu, uz tvrdnju da je upravo Radoičić jedan od njih.

„Jaka Srbija pod vođstvom Aleksandra Vučića jedini je garant opstanka Srba na Kosovu i Metohiji“ rekao je Simić.

On je dodao da je kao poslanik u Skupštini Kosova „Kurtiju u oči govorio ono što Aleksić ne sme ni u kupatilu pred ogledalom“.

Predstavnica Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović rekla je da francusko nemački sporazum nije prihvatljiv ukoliko znači stolicu u UN za Kosovo, da taj dokument smatra za „nesrećan predlog za Srbiju“ kao i da je zloupotrebljen u kampanji.

Ona je rekla da je SPS uvek vodio državotvornu politiku, a da li je bilo najsrećnije rešenje kada je Srbija bombardovana „jer nije htela da preda KiM, o tome su građani glasali i 2000. a glasaće i sada“.

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski takođe je rekla da je ova vlast omogućila Prištini pozivni broj, da je ukinuta lokalna civilna zaštita, da su predate srpske opštine na upravljanje Albancima, kao i da su priznate kosovske lične karte i diplome.

„Razgrađujete državu slušajući briselske ultimatume“, rekla je Đurđević i dodala da su bilo kakvi ultimatimi nedopustivi.

Ona je rekla da je samo desničarska lista „Nacionalno okupljenje“ otvoreno protiv ovog sporazuma, a da vlast i deo opozicije imaju zajednički stav i „vode fiktivnu debatu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare