Đilas poručio Tadiću da nije njegov protivnik, lider SDS-a odgovara da reakcija nije iskrena

Izbori 2023 03. dec 202319:30 > 21:25 291 komentara
Boris Tadić i Dragan Đilas
N1

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas poručio je predsedniku SDS-a Borisu Tadiću, koji je prethodno rekao da zbog njega nije deo izborne liste "Srbija protiv nasilja", da nije Tadićev politički protivnik već Vučićev i njegovog režima. Lider SDS-a potom je ocenio da Đilasovi stavovi predstavljaju stratešku odluku u svrhu manipulacije opozicionim glasačima, a ne iskrenu reakciju.

Đilas je danas saopštenjem reagovao na izjavu Tadića da su pregovori da bude na listi „Srbija protiv nasilja“ propali onog momenta kada se Đilas uključio u pregovarački proces, te da je lider SSP-a rasturio dogovorenu koaliciju, uticajem „u određenim medijima i finansijskom snagom“.

„Znao sam jednog čoveka, bio je predsednik Srbije koji je pobeđivao Šešeljevog radikala Tomislava Nikolića osvojivši čak 2,3 miliona glasova. Čoveka koji se nije plašio da krene u obračun sa kriminalom, sa Šarićima, sa Jocom Amsterdamom, Canetom Subotićem… Znao sam jednog čoveka koji je hrabro završio saradnju sa Haškim tribunalom, koji se izvinio u Srebrenici i koji je rekao ne Angeli Merkel kada je tražila da se država Srbija povuče sa severa Kosova. Čoveka koji nije odustajao od ideje Srbije u Evropi, čuvajući odnose sa Rusijom i Kinom“, navodi Đilas u pisanoj izjavi.

Đilas dodaje da je taj čovek kao i svaki drugi grešio, ali da je mnogo toga dobrog i ispravnog uradio, te da je bio i tada i sada ponosan što je bio deo njegovog tima.

„Ako ga neko sretne neka mu kaže da se ne bavim njime, da o njemu nikada ne pričam iz dva razloga. Prvi – jer poštujem ono što je nekada radio. I drugi – žao mi je da gledam kako je od onakvog čoveka doveo sebe na nivo stranke od 1 odsto glasova u kojoj nije ostao niko osim njega. Kažite mu da nikada njegov ulazak na zajedničku listu opozicije nije bio tema sastanaka lidera stranaka i da smo samo primili k znanju informaciju da SDS razgovora sa Miroslavom Aleksićem da preko NPS-a uđe u koaliciju. I da niko nije rekao da je protiv. I ako stignete, na kraju mu kažite da bez obzira na sve teške reči koje mi stalno upućuje kao što to rade i naprednjaci, on nije moj politički protivnik već su to Aleksandar Vučić i njegov režim. I da listi na kojoj je sa Sašom Radulovićem iskreno želim da pređe cenzus, kako se ne bi izgubio nijedan opozicioni glas“, navodi lider SSP-a.

Nakon saopštenja Đilasa oglasio se i Tadić koji je izjavio da stavovi koje je o njemu u javnom obraćanju izneo lider Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa predstavljaju stratešku odluku u svrhu manipulacije opozicionim glasačima, a ne iskrenu reakciju.

„Sve što sam izneo o tvom odnosu prema SDS i meni tokom pregovora mi je lično preneo Miki Aleksić. I pozvao sam te, baš zato da te ne bih optuživao spram toga što mi je on preneo, već da bih od tebe čuo šta je istina iza koje ti stojiš, ali se nisi se javio“, naveo je Tadić na društvenoj mreži Iks.

Tadić je istakao da je Đilas u današnjem obraćanju optužio nosioca svoje liste da je lažov koji je sprečio

sabiranje opozicionih glasova.

„To rešite među sobom, a meni si mogao kao čovek da odgovoriš na poziv, a ne kao političar u kampanji da mi pišeš sarkastična pisma“, kazao je Tadić.

Pored toga, dodao je, licemerno je da našoj listi želiš sreću na izborima, a da istovremeno vređaš, govoreći da su “niko” svi ljudi koji su u SDS i bore se najsnažnije protiv ove vlasti.

Socijaldemokratsku stranku predstavljaju veliki borci i mnogo velikih imena opozicione borbe i svojih profesija, a ovakvo nipodaštavanje opozicione stranke svakako služi samo Vučiću, a nikako tvojoj deklarativnoj zabrinutosti za opozicione glasove, istakao je Tadić.

„Nekada si bio jedan od mojih najbližih saradnika i drugi čovek naše tada zajedničke stranke, ali ni ja odavno ne prepoznajem tog čoveka sa kojim sam zajedno radio na izgradnji bolje Srbije, ali valjda promena vlasti menja i neke ljude. Kako god, uvek ću smatrati da su ono u šta su se pretvorili naši međusobni odnosi možda i naš najveći neuspeh. Bilo da sam ja tebe ranije pogrešno procenio ili ti mene nakon te 2012 ili i jedno i drugo“, napisao je Tadić.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare