Dubravka Stojanović: Nacistička uniforma dobro stoji Oliveri Zekić, uklapa se u njen odnos prema medijima

Izbori 2023 08. dec 202309:31 55 komentara

Istoričarka Dubravka Stojanović ocenila je za N1 da je to što je predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić objavila fotomontažu sebe u nacističkoj uniformi, ogroman skandal koji podleže krivičnoj odgovornosti.

Naime, lik predsednice Olivere Zekić se, na njenom Telegram nalogu, našao na ramenima naciste Rajnharda Hajdriha. Predsednica Saveta REM-a pravda se da je reč o šali, ističući da voli da provocira.

Ona je rekla da je to provokacija, verovatno smatrajući da je to šarmantno, to je ogroman skandal, nešto što podleže i Krivičnom zakoniku, i nadam se da će profunkcionisati i taj zakonik u ovoj zemlji“, poručila je, s druge strane, Dubravka Stojanović u Novom danu TV N1.

Dodala je i kako se može reći da je etika estetika, odnosno da je to kako se oblačite i predstavljate, i vaša moralna i politička slika.

„Imam zaista utisak da ona u tome uživa, jer i sama kaže da uživa u provokaciji. Ako hoćemo da budemo cinični, možemo reći da joj i dobro stoji“, navela je Stojanović precizirajući da se nacistička uniforma uklapa u način na koji Zekić vlada nad medijima.

„Ona se ponaša kao neka vrsta diktatora u medijima. To je jasna poruka autoritarnosti, čvrste ruke… Sasvim sigurno nije slika slobode medija“, ukazala je Stojanović.

Istakla je i da ne stoji objašnjenje Olivere Zekić da je reč o provokaciji, jer su granice potpuno jasne, nacistička ideologija se po zakonu ne sme promovisati, a prema rečima naše sagovornice, ne bi smela ni da se normalizuje, niti da se koristi kao šala, posebno ne u Srbiji, gde su nacisti počinili teške zločine nad civilima.

Stojanović je ipak dodala da ne očekuje da će Zekić krivično odgovarati, ali je izrazila nadu da će predsednica Saveta REM-a ovim gestom bar izazvati neke ljude da izađu na izbore.

Podsetila je i da se bavila predizbornim kampanjama s početka 20. veka, i da su se i tada zloupotrebljavali lični podaci i politički protivnici su se „opanjkavali na najgori način“, ali da je, „kao i sve sa naprednjacima“, to sad „otišlo deset koraka dalje“.

„Ostaje nada da ovo ipak znači da je Aleksandaar Vučić zaista uplašen“, rekla je Stojanović.

Osvrćući se na upravo Vučićev intervju NIN-u, Stojanović je rekla da bi intervju sa predsednikom bila najnormalnija stvar, da je ovo normalna država. Ostaje da pružimo podršku NIN-u i da se nadamo da razgovor sa Vučićem ne vodi okupaciji lista, poručila je Dubravka Stojanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare