Funkcionerska kampanja: Za aktivnosti Vučića i pojedinih ministara ne važi zabrana za medije

Izbori 2023 04. nov 202315:04 15 komentara
Nemanja Jovanović/Amir Hamzagić/Nova.rs, Instagram/buducnostsrbijeav, N1/Milena Kuzmanović

Mediji će tokom izborne kampanje bez ikakvih ograničenja moći da izveštavaju o aktivnostima predsednika Srbije Aleksandra Vučića poput otvaranja puteva, mostova, bolnica, škola ili fabrika, s obzirom na to da se na aktuelnog šefa države ne odnosi zabrana izveštavanja u poslednjih trideset dana pre dana izbora.

Predsednik Srbije nije obuhvaćen tom zabranom jer neće biti kandidat na predstojećim izborima, uprkos tome što će biti nosilac liste Srpske napredne stranke za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore.

Povezane vesti:

Ne samo da period zabrane ne obuhvata celu kampanju, već je zabrana ograničena samo na aktivnosti onih funkcionera koji su istovremeno i kandidati, što znači da će mediji moći nesmetano da izveštavaju o svim aktivnostima funkcionera koji nisu kandidati, ističe za N1 pravna ekspertkinja organizacija CRTA Vladana Jaraković.

„Usvajanjem novog Zakona o elektronskim medijima produžen je period sa deset na trideset dana pre izbornog dana tokom koga je medijima zabranjeno da izveštavaju o zvaničnim javnim skupovima na kojima se otvaraju infrastrukturni i drugi objekti (putevi, mostovi, škole, bolnice, fabrike i sl.), odnosno obeležava početak izgradnje takvih objekata ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika Republike, narodne poslanike, poslanike u skupštini autonomne pokrajine i odbornike u skupštini jedinice lokalne samouprave“, objašnjava sagovornica N1.

Na koje ministre se ne odnosi nova odredba zakona

Među funkcionere o čijim će ceremonijalnim aktivnostima nabrojanim u Zakonu mediji moći da izveštavaju do samog kraja izborne kampanje spadaju i ministri koji ne budu kandidati na izbornim listama, a njih bi, po svemu sudeći, biti između 18 i dvadeset.

„Raspuštanjem Narodne skupštine prestao je i mandat Vlade Srbije, ali će do izbora nove vlade aktuelni ministri obavljati tekuće poslove. Mnogi od njih neće biti kandidati na izbornoj listi za parlamentarne izbore čak i ukoliko pretenduju na ministarsko mesto u vladi koja bude formirana nakon izbora, jer se ministri ne biraju iz reda narodnih poslanika“, podseća Jaraković.

Zabranom su, između ostalih, obuhvaćeni članovi Vlade u tehničkom mandatu čija imena su se našla na izbornim listama, a na listi SNS ih je petoro (Ana Brnabić, Miloš Vučević, Siniša Mali, Nikola Selaković i Milan Krkobabić), dok je Socijalistička partija Srbije kandidovala četvoro (Ivica Dačić, Slavica Đukić Dejanović, Đorđe Milićević i Novica Tončev).

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Odredbe o zabrani medijskog izveštavanja važe i za doskorašnje gradonačelnike i predsednike opština koji i dalje obavljaju javnu funkciju.

„U 65 gradova i opština u Srbiji javna funkcija prestala je gradonačelnicima i predsednicima opština. Međutim, mnogi od njih postavljeni su u privremene organe u tim opštinama, pa su sada javni funkcioneri po osnovu članstva u privremenim organima“, ističe Jaraković, navodeći primer donedavnog gradonačelnika Beograda, koji je imenovan za predsednika Privremenog organa Grada Beograda.

Ukoliko sada već bivši čelnici jedinica lokalne samouprave pretenduju da budu na tim funkcijama i nakon predstojećih izbora, moraće da budu kandidati na izbornim listama jer se gradonačelnici i predsednici opština biraju iz redova odbornika. U tom slučaju, biće zabranjeno izveštavanje i o njihovim ceremonijalnim aktivnostima 30 dana pre izbornog dana.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare