GIK odbila prigovore Bojane Maljević i Sofije Todorović u vezi sa falsifikovanjem potpisa

Izbori 2023 29. nov 202318:21 18 komentara
GIK

Gradska izborna komisija odbila je danas prigovore u slučaju falsifikovanja potpisa na izbornim listama za beogradske izbore koje su GIK-u podneli glumica Bojana Maljević, Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava i psiholog Aleksandar Baucal.

Oni tvrde da su njihovi potpisi falsifikovani, a njihovi lični podaci zloupotrebljeni.

Predsednik GIK-a Zoran Lukić kazao je u prilog svom stavu da prigovore treba odbiti zbog toga što GIK nema mogućnosti ni ovlašćenja da utvrđuje verodostojnost potpisa i da taj slučaj može da se odvojeno vodi u parničnom ili krivičnom postupku.

Falsifikovani potpisi Sofije Todorović i Aleksandra Baucala našli su se na listi „Srbija na Zapadu“, a falsifikovani potpis Bojane Maljević na listi „Usame Zukorlić“ na beogradskim izborima.

Prethodno je već odbijeno šest prigovora, među kojima su i dva prigovora novinarke Jelene Zorić.

Podsetimo, Prvo osnovno javno tužilaštvo formiralo je, po službenoj dužnosti, predmet o eventualnim zloupotrebama ličnih podataka prilikom sastavljanja izbornih listi.

Gradska izborna komisija podnela krivičnu prijavu protiv M. G, zaposlene u beogradskoj opštini Savski venac zbog sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave, kao i protiv više N. N. lica zbog neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka.

Krivična prijava podneta je i protiv N. N. lica, predstavnika koalicije „Dosta! Evropski put“, takođe zbog sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Na osnovu te prijave je formiran predmet, radi provere da li se u radnjama nekog lica eventualno stiču sva bitna obeležja bilo kog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

POVEZANE VESTI

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare