Đurđević Stamenkovski: Napadaju nas više nego Kurtija, EU predlog o Kosovu je plan o pokoravanju

Izbori 2023 29. nov 202309:09 > 10:46 7 komentara

Liderka "Zavetnika" Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da je koalicija "Nacionalno okupljanje" izložena stalnim napadima vlasti, pre svega jer se SNS plaši da bi deo njihovih glasača svoj glas mogao da da desnoj opoziciji. "Stranke nacionalne opozicije su sa dva procenta predstavljene na svim medijima. Konkretno, TV Pink nas je predstavio sa 0 procenata u pozitivnom, a 100 odsto u negativnom kontekstu. Govorim o emisijama u kojima se debatuje", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ona je na početku gostovanja u emisiji „Iza vesti“ govorila o protestu roditelja ispred OŠ „Vladislav Ribnikar“.

„Šteta koja se njima dogodila je nenadoknadiva i nema kompenzacije za bolom kada izgubite svoju decu. Najpre je najvažnije da imamo memorijalni centar u našim savestima, i da on bude podsetnik šta je to što nam se dogodilo i šta je to što ne sme više nikada da nam se dogodi. Ja bih rekla da je taj događaj pokrenuo instinkt naroda da nešto pod hitno mora da se menja. Ali, društvene promene nije pokrenuo – još uvek“, ocenila je ona.

Povezane vesti

Ističe da je već četiri dana u intenzivnom obilasku Srbije i daje obišla 14 gradova i preko 20 sela na jugoistoku zemlje.

„Bila sam od Pirota do Kraljeva, obilazila Srbiju i razgovarala sam sa građanima koji nemaju utisak da imamo predizbornu kampanju. Ne prate nacionalnu opoziciju koja ima najmanju stopu medijske zastupljenosti. Pre desetak dana smo objavili da je od početka kampanje objavljeno 82 naslovne strane na kojima se Boško Obradović i ja negativno predstavljeni. Mi smo više napadnuti u Srbiji nego Aljbin Kurti koji vrši progon nad našim narodom“, kazale je Đurđević Stamenkovski.

Kaže da je „Nacionalno okupljanje“ napravljeno na temelju odbrane Ustava i suprotstavljanja francusko-nemačkom planu za Kosovo i svemu drugom što degradira Ustav.

„Dilema između demokratije i države je potpuno neodrživa. Nema demokratije bez države koja bi to trebala da garantuje. Ali, pravim jasnu distinkciju između države i između vlasti. Vlast nastoji da uzurpira državu, i vodi kampanju koristeći državne resurse“, kazala je gošća N1.

Naglašava da je „odbrana demokratije odbrana narodnog suvereniteta“.

„Tamo gde nema države i gde se strani faktor meša u unutrašnje prilike mi ne možemo govoriti o demokratiji. Takođe ne možemo govoriti o demorkatiji gde se svakog dana krši Ustav od strane domaćih aktera političke scene.Itekako je francusko-nemački plan u sprezi sa demokratskim načelim, jer ne možete govoriti o demokratiji ako mvam neko uzurpira deo teritorije, a vi to verifikujete kao legalnu stvar“, navela je Đurđević Stamenkovski.

Prema njenim rečima, predlog zemalja EU o Kosovu je „pakt o pokoravanju“.

„To nam se nameće kao nešto što Srbija treba da implementira, kreće se sa tom mapom puta, a građani se o tome nisu izjasnili. Niti preko svojih posrednika, narodnih poslanika, niti preko referenduma. Građani o tome ništa ne znaju, to je nešto što se vešto skriva, jer su posledice francusko-nemačkog plana tragične. Vlast pokušava da primenjuje taj plan, a da o njemu ne govori“, napominje šefica Zavetnika.

Za Srbe koje žive na Kosovu kažu da su žrtve nakaradne politike, a pre svega terora od strane prištinske vlasti.

N1

„Oni su žrtva i mentora takvog Kosova, i žrtva politike ove vlasti koja je davala sve a zauzvrat nije dobila ništa. Ja uopšte ne upirem prstom u te ljude, niti smatram da teret odgovornosti treba da prebacimo na njih“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ocenila je da „svedočimo procesu zaokruživanja nezavisnosti takozvanog Kosova“, i naglasila da je to direktna posledica procesa pregovora u Briselu i svega što je tamo dogovoreno.

„Posledice su strašne po narod koji tamo živi. Ja imam svoj dom, ognjište, poreklo i zavičaj, a oni su tamo gde su vekovima bili. Oni sada skidaju tablice ne zato što je to stvar njihove odluke, nego zato što su na to prinuđeni. A tablice su direktna posledica francusko-nemačkog plana“, naglasila je šefica Zavetnika.

Ona je zapitala da li je neko napadnut u Skupštini u istoriji novog srpskog parlamentarizma pod prilično specifičnim privatnim i zdravstvenim okolnostima kao što je ona?

„Da li se sećate da li je tako neko napadnut? Nijedna nevladina organizacija koja se bori za ženska i ljudska prava se nije oglasila da je neko u petom mesecu rizične trudnoće napadnut od strane politčkog establišmenta. Na kapiji moje rodne kuće lepili su plakat na kojem mi se nalazi albansko keče na glavi. Ispred Narodnog fronta, u koji sam odlazila svakog drugog dana isticali su grafite: ‘Milica lažljivica'“, podsetila je Đurđević Stamenkovski, i zaključila da ne posle toga ne želi nikome ništa da dokazuje u vezi sa odnosom Zavetnika i vlasti.

Snimci intervjua odmah po završetku emisije dostupni su i svim ljubiteljima audio forme i na platformama podcast.rsSpotifyDeezerGoogle podcast, Apple podcast, SimplecastSticherPandora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare