I nerođene bebe postale deo kampanje: Na čemu se sve čuvena doktorka zahvalila Vučiću

Izbori 2023 03. dec 202321:17 143 komentara

Na velikoj konvenciji Srpske napredne stranke u beogradskoj Areni bilo je jedno staro lice, ali i jedno novo - a poznato roditeljima u Srbiji koji se bore sa sterilitetom. U pitanju je endokrinološkinja Svetlana Vujović.

Da je jedan čovek za sve zaslužan, građani Srbije odavno i dobro znaju. Ovakav uspeh mu, međutim, još niko nije pripisao.

„Još jednom se zahvaljujem predsedniku Vučiću za sve rođene bebe, ali i buduće rođene“, poručila je doktorka Vujović okupljenim naprednjacima.

Jer su, smatra doktorka Vujović, na svet došle zahvaljujući predsednikovim vizionarskim idejama. U red takvih spada i osnivanje Centra za infertilitet.

„Vrlo dobro znam da se doktorka čitave svoje karijere zalaže za jedan ovakav centar. Sa jedne strane, sa svake strane mi je drago što je on otvoren, ali je toliko problematična naša politička kultura gde morate jednoj osobi da aplaudirate za apsolutno sve. Jer sve što se predstavlja na ovu temu nije došlo od građana, a jeste došlo od građana. Građani to plaćaju, a jednoj osobi se aplaudira. Kao da Vučić iz sopstvenog džepa vadi te pare i njime otvara klinike“, kaže aktivistkinja Jovana Ružičić.

Politička kultura nije, čini se, jedino čega u doktorkinom govoru manjka.

„I potom, naučnim znanjima, idejama doprinosimo da i ti parovi imaju bebe, takozvani otpisani parovi. Od njih danas imamo 3.000 beba“, dodala je čuvena doktorka.

„Niko nikada tako nešto ne bi smeo da izgovori u javnosti. Svakako da postoje parovi koji imaju veliki problem da postanu roditelji, ali jedna lekarka, pogotovo lekarka tog kalibra, međunarodnog kalibra, vrhunska stručnjakinja na ovu temu… Ne znam na koji način da prokomentarišem takve reči, koje ne samo da nisu reči koje ostavljaju nadu, nego su problematične na toliko puno nivoa“, ističe Ružičić.

Da ove reči prokomentariše nije znala ni Tatjana Macura, predsednica udruženja Mame su zakon. Nekada kritičarka Vučićeve politike, sada kandidat na listi koja nosi njegovo ime.

„Smatram da je nezahvalno da komentarišem govor doktorke Vujović. Najbolje je da nju pitate šta je time htela da kaže, jer ne znam u kom kontekstu je to rekla i šta je pod tim mislila. Ne znam ni u kom svojstvu bih ja to komentarisala“, navela je Macura.

U svojstvu kandidatkinje sa iste liste, ali i predsednice udruženja koje se posvećeno bavilo ovim osetljivim pitanjem. I kontekst bi joj, s obzirom na to da je mitingu prisustvovala, morao biti poznat. A u njega su, nekako, stale i ove reči.

„Ma svi mogu da imaju decu ako su u Srbiji, a nisu negde na strani“, kazala je Vujović.

I zbilja, u Srbiji žene, parovi, bračni i vanbračni parovi imaju pravo na neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje. Samo, doduše, ako imaju do 45 godina.

Mada, pitanje je da li žele da im se to kaže na način na koji je doktorka Vujović to uradila na konvenciji stranke.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare