Šta su posle glasanja poručili predstavnici opozicije

Izbori 2023 17. dec 202320:01 1 komentar
Nenad Mihajlović/Nova.rs

Predstavnici opozicionih lista izjavili su posle glasanja na današnjim izborima, da očekuju dobar rezultat koji će omogućiti promene u Srbiji.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde i jedna od nosilaca liste „Srbija protiv nasilja“ Marinika Tepić istakla je da u Beogradu ta lista očekuje pobedu i najjači rezultat, dok na republičkim očekuje rezultat koji će onemogućiti vladajuće stranke da ponovo formiraju vlast.

„Mi tvrdimo, sigurni smo i verujemo u to, da su promene počele i da su to ovi izbori od kojih promene zaista počinju“, rekla je Tepić nakon što je glasala u novosadskoj Mesnoj zajednici „Sonja Marinković“.

Dodala je da i Vojvodina prati republičke izbore, te da očekuje velika iznenađenja na svim nivoima.

„Očekujemo odlične rezultate i pobedu i u Kruševcu, Kragujevcu i Kraljevu, gde naša lista ‘Srbija protiv nasilja’ izlazi sa najozbiljnijim kandidatima za gradonačelnike. Očekujem da slavimo večeras te pobede“, rekla je ona.

Drugi nosilac liste „Srbija protiv nasilja“ Miroslav Aleksić izjavio je, posle glasanja u selu Počekovina, da bi današnji dan trebalo da bude praznik demokratije.

Aleksić je rekao da će aktivisti liste Srbija protiv nasilja na terenu evidentirati sve nepravilnosti, a pravni timovi podneti prigovore.

Spremni smo da odbranimo svaki glas i nećemo dozvoliti izbornu krađu, poručio je Aleksić.

Podsećajući da je proteklih dana bilo velikih pritisaka na birače, on je naglasio da niko nema pravo da prekraja volju građana Srbije.

Nova.rs/Amir Hamzagić

Prvi na listi „Srbija protiv nasilja“ Radomir Lazović ocenio je da je aktuelni izborni proces bio možda i najprljaviji do sada ali i izrazio nadu da će „volja građana biti jača od malverzacija“.

„Bilo je jako puno nepravilnosti. Imali smo možda i najprljaviji izborni proces. Kupovinu glasova, falsifikovane potpise na listama. Ali se nadam da će volja građana biti jača od malverzacija, da ćemo pobediti i da će Srbija krenuti u jednom drugom pravcu“, izjavio je Lazović novinarima nakon glasanja na biračkom mestu u beogradskoj opštini Stari grad.

đilas glasanje
Tanjug/AP/Marko Drobnjaković

Predsednik SSP-a Dragan Đilas izjavio je, posle glasanja na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Jovan Miodragović“ na Vračaru, da su promene počele i da „ne postoji ta sila“ koja može da ih zaustavi.

Đilas, koji je treći na izbornoj listi „Srbija protiv nasilja“ za republičke izbore, je rekao da je to snaga naroda rešenog „da živi u normalnosti, bez kriminala i korupcije, i bez divljanja cena“.

„I ne postoji ništa što to može da spreči“, rekao je Đilas.

Nova.rs/Filip Krainčanić

Predsednik Nove demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izjavio je da očekuje veliku izlaznost na izborima, koji će pokazati da su promene u Beogradu moguće, a da će i na nivou Srbije pobeda do sada vladajućih stranaka biti „mnogo manje izvesna“ nego što se misli.

„Odgovornost za sudbinu zemlje na je svima nama“, kazao je Jovanović nakon glasanja na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Jovan Miodragović“ na Vračaru.

„Očekujem promene“, rekao je Jovanović i dodao da očekuje i veliku podršku na izborima koaliciji NADA, čiji su čalnovi Novi DSS i Pokret za obnovu kraljevine Srbije.

Na pitanje kako će Novi DSS reagovati ako bude sumnje na izbornu krađu, Jovanović je rekao da je „na ljudima iz vlasti i na ljudima u biračkim odborima“ odgovornost za sprovođenje biračkog procesa, a da će ta stranka reagovati ako bude nekih velikih „marifetluka“.

Nova.rs/Vesna Lalić

Kandidatkinja Nacionalnog okupljanja za poslanika Milica Đurđević Stamenkovski glasala je u Osnovnoj školi “Janko Veselinović” na Voždovcu.

“Želimo da ovaj dan bude praznik demokratije”, poručila je Đurđević Stamenkovski.

Prema njenim rečima, Nacionalno okupljanje budno je pratilo kako protiče izborni proces i boriće se da bude zaštićena volja građana.

Predsednik Socijaldemokratske stranke i jedan od lidera koalicije „Dobro jutro Srbijo“ Boris Tadić izjavio je da će rezultati ovih izbora biti odlučujući za pitanje politike Srbije prema Kosovu, Evropskoj uniji i borbi protiv kriminala, te da je Srbiji potrebno iskusno rukovodstvo.

Tadić je nakon glasanja izjavio da je bitno glasati za stranke koje donose promene i boljitak građanima, jer je situacija u Srbiji jako teška uz mnogo konflikata i podela.

„Srbija je puna tenzija i teških neizvesnosti, zemlja koja potrebuje veliko iskustvo za vođenje, jedan nivo ekspertize koji je posebno potreban u godinama koje slede sa velikim iskušenjima. Nemačko – francuski plan za Kosovo biće jedna od centralnih tačaka politike u Srbiji u narednim godinama, očuvanje teritorijalnog integriteta i sposobnost i veština u vođenja pregovora na tu temu. Istovremeno proces evropskih integracija bez kojeg nema ekonomskog razvoja i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije koji su neizdrživi“, rekao je Tadić.

Nova.rs/Filip Krainčanić

Nosilac liste „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“, Vuk Jeremić izjavio je da se nada da neće niko dovoditi u pitanje integritet izbornog dana.

Jeremić je nakon glasanja u Osnovnoj školi Sveti Sava na Vračaru izjavio da se nada da će rezultati izbora biti takvi da može da se uspostavi stabilna vlast kako bi se završilo s izbornim procesom i u skladu sa izbornom voljom građana krenulo napred.

„Nadam se da će biti što je moguće manje nepravilnosti tokom dana, da ćemo imati rezultate uskoro, da neće niko dovoditi u pitanje integritet izbornog dana. Nadam se da će građani shvatati značaj ovih izbora i da će dati glas onima koji su najsigurniji izbor u ovim vremenima i okolnostima“, rekao je on.

Beta/Miloš Miškov

Jedan od nosilaca izborne liste „Srbija protiv nasilja“ za Beograd Dobrica Veselinović izjavio je, posle glasanja, da očekuje jasan rezulatat i da se od sutra krene u razgovore ko će činiti novu gradsku vlast.

„Nadam da ćemo imati veliku izlaznost u Beogradu i svuda po Srbiji, da će glasači slobodno moći da izraze svoju volju. I da ćemo vrlo brzo u izbornoj noći imati tačne, precizne, istinite rezultate izbora i da će uslediti mirna tranzicija vlasti“, rekao je Veselinović novinarima, nakon što je glasao na biračkom mestu broj 8, u bloku 22, na Novom Beogradu, u društvu supruge i ćerke.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare