„Izbori protekli glatko“: Zašto Bilčik prikriva kritike u vezi sa vlastima i glasanjem u Srbiji

Izbori 2023 20. dec 202313:29 68 komentara
Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Vest da je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio da posmatračka delegacija Evropskog parlamenta nije primetila veće neregularnosti tokom izbornog dana izazvala je pažnju javnosti zbog stava koji je u potpunoj suprotnosti sa izveštajem drugih međunarodnih posmatrača koji su jasno naglasili brojne nedostatke i konstatovali da je narušen izborni proces u našoj zemlji.

Podsetimo, Bilčik je izjavio na su incidenti tokom izbora bili u manjem obimu.

„Ono što smo primetili jeste da su izbori dobro sprovedeni, dobro vođeni. Ima nekih nepravilnosti kada su u pitanju prijave koje smo dobijali iz mesta koja smo posetili o dovođenju dodatnih birača, ali nije reč o velikom broju birača. Takođe, o potencijalnoj kupovini glasova, posebno na biračkim mestima i oko njih. Ali opet, to nisu bili veliki incidenti, već oni koje smo posmatrali u manjem obimu. Dakle, u celini, mislim da su izbori protekli glatko. Zato želim da čestitam građanima Srbije što su glasali u većem broju nego prošle godine“, rekao je Bilčik.

Bilčik je naveo da je dobro što će Srbija kao rezultat ovih republičkih izbora imati reprezentativniji pluralistički parlament.

Povezane vesti

Ova izjava nije u korelaciji sa izveštajem zajednička posmatračka misija Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (KDILJP), Parlamentarne skupštine OEBS-a, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) i Evropskog parlamenta (EP).

„Iako su izbori tehnički bili dobro organizovani, odvijali su se usred društveno i politički podeljenog konteksta“, rekao je Rejnhold Lopatka, specijalni koordinator i lider kratkoročne misije posmatrača OEBS-a.

Dodao je da je izbornim procesom dominiralo preovlađujuće učešće predsednika, kao i da je upotreba njegovog imena od strane jedne od izbornih lista zajedno sa pristrasnim medijskim izveštavanjem doprinela neravnoteži na političkom terenu.

Kako je ocenio, izbori su se odvijali u kontekstu velike polarizacije i intenzivnog nadmetanja između suprotstavljenih političkih programa.

„U periodu pred izbore, čuli su se brojni primeri zabrinutosti zbog zastrašivanja i uznemiravanja građanskih aktivista, branitelja ljudskih prava i novinara“, podsetio je.

Stefan Šenah, šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja je nagledala izbore u Srbiji, rekao je da je istina u našoj zemlji pomalo šokantna, da izbori nisu bili fer, da se manipulisalo s glasovima i da je sve to problem za zemlju koja želi da ide demokratskim putem.

„Ono što smo videli je cela kmpanja u kojoj je dominirao predsednik. To nije posao predsednika. Predsednik je neutralna osoba koja treba da garantuje za zemlju i za sve ljude. Ali trenutni predsednik je upravljao izborima i bio je kandidat na svim nivoima, bez obzira da li je selo ili cela republika“, podsetio je Šenah gostujući u Novom danu na N1.

Podsetimo, Bilčikova izjava ne predstavlja prvi put da ovaj evroposlanik pokušava da „sakrije“ u izveštajima ono što se ne dopada vlastima u zemlji.

Nova.rs/Vesna Lalić

Poslednji put da se je evroposlanik i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik našao na meti kritika je bio njegov pokušaj da se Telekom Srbija ne spominje u izveštaju Evropskog parlamenta o napretku Srbije.

Podsetimo, neposredno pred formiranje Izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji o napretku Srbije u evrointegracijama, Bilčik je na sednici predložio dokument da se Izveštaja izostavi pominjanje kompanije Telekom.

Kako je tada naveo izvor N1, usaglašavanje Izveštaja je trajalo tri sata, znatno duže nego što je uobičajeno i Bilčikovi predlozi nisu prihvaćeni.

Drugi izvor rekao je za N1 da iz teksta amandmana ipak jeste izbačen deo navoda o aferama u koje je Telekom umešan, ali da je ostao veći deo amandmana o ulozi Telekoma Srbija u kontroli medijskog prostora u Srbiji.

Podsetimo, Telekom Srbija se žalio Evropskoj uniji sa zahtevom da se ta telekomunikaciona kompanija izbriše iz amandmana na nacrt izveštaja o napretku Srbije, pokazuje dokument do kojeg je ekskluzivno došla televizija N1.

Takođe, grupa evroposlanika je prethodno podnela više amandmana na nacrt izveštaja o napretku Srbije, u kojima traži da se u izveštaj Evropske komisije uključi slučaj Telekoma Srbija i to u negativnom kontekstu. 

Telekom se kritikovao kao instrument vladajuće stranke da utiče na medijsko tržište u Srbiji, dok se u drugom amandmanu telekomunikaciona kompanija u vlasništvu države kritikovala jer omogućava emitovanje kanala „Russia Today“.

Bilčikov pokušaj uticaja na Izveštaj Evropskog parlamenta desio se samo dan nakon što se on sasastao sa predstavnicima Telekoma, a dan ranije i sa vlasnicima Kurira.

Stranka slobode i pravde

Tepić: Još ću da pomislim da i Bilčika plaćaju Telekom i Vučić

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je tada na na Tviteru napisala „Još ću da pomislim da i Bilčika plaćaju Telekom i Vučić? Ali taman posla…“.

Kasnije je prokomentarisala ovaj tvit rečima:

„Pa kako to ne pitati? Ako znamo da brojni poslanici Evropskog parlamenta traže da se ispita „slučaj Telekom“, ako smo mi iz Stranke slobode i pravde već godinama unazad toliko dokaza dali i otkrivali malverzacije Telekoma, a onda Bilčik kao izvestilac za Srbiju kaže ne, šta to znači? Biće da onda treba ispitati „slučaj Bilčik“ i da li je taj čovek nečiji lobista ili evroparlamentarac“, rekla je Marinika Tepić.

Takođe, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik prošle godine, u maju, u nacrt rezolucije o našoj zemlji koji je predstavio evroposlanicima, nije uvrstio najveće afere koje su obeležile vlast Srpske napredne stranke.

Jovanjica, Krušik, Savamala, slučaj Belivuk, afera Telekom Srbija nisu nijednim slovom pomenuti u nacrtu dokumenta o Srbiji, koji je Bilčik dostavio kolegama iz Evropskog parlamenta.

U tekstu dokumenta, Bilčik je naveo da Evropski parlament ponavlja svoju zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i pozvao je Srbiju da intezivira napore kako bi se efikasnije rešili ovi problemi, bez preciziranja na koje probleme se to odnosi, zbog čega su evroposlanici brojnim amandmanima insistirali da se još jednom apeluje na Srbiju da razreši konkretne slučajeve.

Bilčik se oglasio i nakon oružanog sukoba u selu Banjska na Kosovu, kada je izjavio da do sada nije ustanovljena veza Beograda sa incidentom u ovom selu.

„Do sada nije ustanovljena jasna veza između zvaničnog Beograda i onoga šta se dogodilo u Banjskoj i zato pozivati na uvođenje sankcija pre kraja istrage nije konstruktivan put napred, kao što nije ni kritikovanje izvestilaca Evropske unije (EU)“, rekao je u intervjuu za Kosovo onlajn izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Podsetimo, za bivšim potpredsednikom Srpske liste i bliskim saradnikom predsednika Srbije Aleksandra Vučića nakon ovog incidenta u kome su poginule četiri osobe, Međunarodna policijska organizacija Interpol raspisala je poternicu zbog dešavanja u Banjskoj.

Međustranački dijalog, razgovor, izbori, skupština, opozicija, vlast
N1

Sukob Bilčika i opozicije pred izbore 2022. godine

Prilikom međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima 2021. godine, koji su se održali sledeće godine, u kojima je Bilčik bio posrednik sa grupom evroparlamentaraca, veći deo opozicije koji je učestvovao u njima odbacio je dokument za poboljšanje izbornih uslova. Tada su vlasti prethodno prihvatile formiranje tela koje će nadzirati medije, kao i izmene sastava Republičke izborne komisije, tako da u nju budu uključeni i predstavnici opozicije.

Deo opozicije je odbio da učestvuje u nastavku međustranačkog dijaloga, zato što su dokument koji je trebao da poboljša izborne uslove u našoj zemlji opozicioni predstavnici okarektirasali kao „plod dogovora vlasti i evroposlanika“.

„Vrlo malo ili gotovo ništa od onoga što smo predložili nije se našlo u predlogu dokumenta. Mi takav dokument nismo mogli da prihvatimo jer je više kozmetika nego suština“, kazao je tada Miroslav Aleksić.

„Ovo nije dogovor sa opozicijom, ovo je dogovor isključivo između vlasti i evroparlamentaraca“, ocenio je tada lider Dveri Boško Obradović.

Na optužbe da je radni dokument o izbornim uslovima u Srbiji nastao u saradnji sa srpskim vlastima, a na štetu opozicije, predstavnik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik rekao je za da odbija da ga uvuku u domaće političke obračune.

„Mi predstavljamo Evropski parlament, pomažemo dijalog i pažljivo smo slušali svakoga, dokument je plod teškog rada“, istakao je tada Bilčik. On je ocenio da je napravljen „solidan dokument“, a na direktno pitanje da li bi učestvovao na izborima da je opozicija u Srbiji – odgovorio je potvrdno.

bilčik glasanje n1
N1

SSP Bilčiku: Relativizujete bukvalno svako od brojnih nepočinstava vlasti u Srbiji

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović kritikovao je tada izvestioca Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimira Bilčika što kako je rekao, relativizuje „bukvalno svako od brojnih nepočinstava vlasti“ u Srbiji.

Stefanović je u otvorenom pismu kritikovao Bilčika što je u intervjuu portalu European Western Balkans, „režimska obećanja i verbalnu posvećenost reformama“ prihvatio kao „dovoljan dokaz dobre vere i sprovodjenja reformi u od gradjana otetoj Srbiji“.

„To što vam naprednjaci govore da će popraviti stanje vladavine prava, osloboditi institucije, otvoriti vrata medija za istinu i pokrenuti borbu protiv korupcije, znači da u stvari neće ništa uraditi. Umesto što im verujete, pročitajte sopstveni izveštaj i Izveštaje Evropske komisije i EP, pogledajte ko su novi članovi Upravnog odbora RTS“, naveo je Stefanović a prenela Stranka slobode i pravde.

Ocenio je da Bilčikova „relativizacija nepočinstava vlasti“ više ne zvuči kao neosnovani optimizam, već kao „podrška u daljem maltretiranju ljudi, uništavanju sloboda, medija, progonu političkih neistomišljenika, konstantnom izazivanju tenzija u regionu i svrstavanju vlasti Srbije uz Kinu i druge problematične režime“.

„Kad već govorite o srpskoj opoziciji i potrebi da uđemo u voz, znajte da voz kojim upravlja režim koji Vi podržavate već devet godina ide u pogrešnom pravcu i da su onda sve stanice pogrešne. U skladu sa tim želim još jednom da Vas obavestim da će opozicija odluku o učešću na izborima doneti na bazi onoga što dogovorimo u okviru dijaloga sa evroparlamentarcima ali i vremena koje ostane da bi se sve što dogovorimo implementiralo i kvaliteta garancija za sprovodjenje svega dogovorenog“, naveo je Stefanović.

Bilčik je tada odbacio sve optužbe na svoj račun. Nakon toga su održani izbori čiji su rezultati formirali parlament koji je mnogim prilikama nije bio dostojan svoje funkcije, i koji je mnoge građane više podsećao na „cirkus“ nego na predstavnički dom narode jedne države. Bio je aktuelan do 1. novembra 2023 godine, kada je predsednik Vučić raspustio parlament, i kada je raspisao vanredne parlamentarne izbore koji su održani pre nekoliko dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare