Kako su deca u Kragujevcu postala deo predizborne kampanje?

Poziv na svečano otvaranje Trga Radomira Putnika u Kragujevcu nije zaobišao ni škole. Na svečanost u prisustvu predstavnika vlasti, direktore škola, zaposlene i učenike pozvao je lično Nikola Dašić, gradonačelnik u ostavci. Kako su se u vrtlogu predizborne kampanje obreli deca i obrazovni sistem?

Dečije igralište, sportsko strelište, skejt park i dve asfaltirane ulice – sve to Kragujevac dobija i sve tik pred izbore. I sve to otvara predsednik privremenog organa.

Za svečano otvaranje Trga potrebno mu je, međutim, još nečije prisustvo.

„Pozivamo Vas, kao i sve učenike i zaposlene u osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Kragujevca da nam se pridružite na Trgu i da zajedno podelimo radost završetka još jednog velikog projekta“, piše u pismu poslatom načelniku školske uprave.

Poziv na deljenje radosti direktor škole „Živadinka Divac“ shvata, ipak, malo drugačije.

„Kao veoma veliki pritisak na obrazovni sistem, pre svega grada Kragujevca, prvenstveno na učenike, roditelje, na zaposlene škole. Jer poslati takav dopis iz protokola grada Kragujevca i na jedan prikriven način vršiti pritisak na sektor obrazovanja je zaista za svaku osudu“, rekao je direktor škole Milan Grujović.

Osudi se pridružuje Milan Jevtić, profesor i član DS-a.

„Smatram da je to na neki način zloupotreba dece. Ovaj skup je skup za građane, skup za zainteresovane, na neki način stranački skup, iako će verovatno reći da to nije tako. Međutim, nema nikakve sumnje da je reč o funkcionerskoj kampanji“, kaže Jevtić.

Kragijevac nije izuzetak. Ni otvaranje fudbalskog stadiona u Loznici ne može bez dece.

Roditelji učenika OŠ Kadinjača poslali su nam formulare kojima bi deci trebalo da odobre prisustvo na otvaranju sportskog objekta. Pitaju se šta bi moglo da se dogodi ako decu ne pošalju.

Da je poziv na otvaranje kragujevačkog Trga instrumentalizacija dece, predsednik privremenog organa negira.

Sudeći prema Kodeksu protiv zloupotrebe dece, ona to ipak jeste.

„Smatra se da zloupotreba dece u političke svrhe postoji u situaciji kada se ona uključe i upotrebe u aktivnostima koje nisu u korist dece, nego nekog drugog, bilo da je reč o pojedincu ili stranci, koristoljublju ili prestižu“, piše u Kodeksu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare