Kladioničarske kvote: Ko pobeđuje na izborima u Beogradu, a ko ostaje ispod cenzusa

Izbori 2023 30. nov 202319:06 104 komentara
N1

Izborna lista Srpske napredne stranke koju predvodi Aleksandar Šapić dobiće na beogradskim izborima 37,6 odsto glasova, dok opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja“, na čelu sa Vladimirom Obradovićem i Dobricom Veselinovićem, može da računa na podršku 33,4 odsto birača, procenjuje beogradska kladionica koja već 18 godina izbacuje kvote za klađenje na izborima u Srbiji.

Prema toj kladionici, treće mesto na gradskim izborima osvojiće koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije sa 7,1 odsto glasova. Bukmejkeri predviđaju da će izborni cenzus od tri odsto preći i izborni savez Zavetnika i Dveri sa 6,1 i koalicija NADA sa 5,6 odsto glasova.

Povezane vesti:

Najbliža prelasku cenzusa je Narodna stranka, kojoj se predviđa osvajanje 2,95 odsto glasova, a van gradskog parlamenta, prema proceni kladionice, ostaće i lista pod nazivom „Dobro jutro, Beograde“, koju čine Dosta je bilo Saše Radulovića i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića (2,85 odsto). Ostale izborne liste su ispod 0,5 odsto glasova.

Ukoliko bi se procenat osvojenih glasova koji predviđaju bukmejkeri pretvorio u odborničke mandate, koalicija okupljena oko SNS dobila bi 47 mesta, a SPS i Jedinstvena Srbija osam. Na tačno 55 mandata mogla bi da računa i opozicija – „Srbija protiv nasilja“ osvojila bi 41, a koalicije Zavetnici-Dveri i Novi DSS-POKS po sedam.

Prelazak cenzusa barem jedne od dve opozicione liste koje su nadomak izbornog praga promenio bi odnos snaga u gradskom parlamentu u korist opozicije, koja bi u tom slučaju imala odborničku većinu od 56 mandata. Ukoliko bi, pak, cenzus preskočili i Narodna stranka i koalicija DJB-SDS, opozicione partije imale bi u zbiru 58 odborničkih mesta u Skupštini grada Beograda.

Kladionica procenjuje da će na izbore za odbornike u Skupštini grada Beograda izaći 56,5 odsto birača, odnosno nešto više od 900.000 građana. Najveći odziv birača očekuje se u Lazarevcu (69,6 odsto), a najmanja na Paliluli (51,1 odsto).

Na parlamentarnim izborima SNS i SPS zajedno 53 odsto

Dok na beogradskim izborima vlada prilično velika neizvesnost oko toga ko će formirati vlast, na parlamentarnim je skoro i nema. Bukmejkeri procenjuju da će lista oko SNS osvojiti 42,8 odsto, a koalicija SPS-JS 10,2 odsto glasova.

Prema proceni kladionice, lista „Srbija protiv nasilja“ na izborima za narodne poslanike može da računa na 21,3 odsto glasova, koalicija Zavetnici-Dveri na 6,2 odsto, a NADA na 5,4 odsto. Najbliži izbornom pragu od tri odsto su DJB-SDS (2,65 odsto) i Narodna stranka (2,55 odsto), dok se ostalim listama predviđa osvajanje manje od dva odsto glasova – najviše Srpskoj radikalnoj stranci (1,8 odsto).

Procenjena izlaznost na parlamentarnim izborima je 54,5 odsto.

Vučića „pogodili“, a listu SNS „promašili“ za deset odsto

Beogradska kladionica je prošle godine znatno bolje predvidela rezultate predsedničkih nego parlamentarnih i lokalnih izbora u Beogradu. Kandidatu Srpske napredne stranke za predsednika Srbije Aleksandru Vučiću predviđalo se osvajanje 57 odsto glasova u pravom krugu, a dobio je 58,59 odsto, dok je lista SNS i u Srbiji i u Beogradu osvojila oko deset odsto glasova manje u odnosu na procenu kladionice.

S druge strane, kladionica je najviše „potcenila“ Socijalističku partiju Srbije (procenjeno 7,85 – dobila 11,44 odsto) i koaliciju NADA (3,4 – 5,4 odsto), dok je najbliža bila izbornom učinku koalicije „Moramo“ – prognozirano joj je 5,1, a dobila je 4,7 odsto glasova.

Zavetnicima je na beogradskim izborima kladionica predvidela 2,9 odsto, a dobili su 3,5 odsto i ušli u gradski parlament, dok je ispod cenzusa trebalo da ostane i koalicija Dveri-POKS (2,1 odsto), a osvojila je 3,37 odsto glasova.

Treba istaći i da je procena bukmejkera bila skoro savršena kad su u pitanju „Ujedinjeni za pobedu Beograda“ – 21,2 odsto (osvojili 21,3 odsto), kao i kod koalicija „Ajmo ljudi“ (2,75 – 2,86 odsto) i SPS-JS (6,7 – 6,99 odsto).

POGLEDAJTE JOŠ:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare