Kongres Saveta Evrope traži istragu nepravilnosti tokom izbora u Srbiji

Izbori 2023 20. dec 202316:03 6 komentara
N1/Marina Pupavac

Posmatračko telo Kongresa Saveta Evrope danas je saopštilo da je zabrinuto zbog ozbiljnih nepravilnosti tokom parlamentarnih izbora u Srbiji održanih u nedelju i pozvalo na sprovođenje detaljne istrage tih slučajeva.

Portparol tog tela Stjuart Dikson je u Strazburu, kako je preneto, „izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog ozbiljnih nepravilnosti koje su prijavili partneri Kongresa u njihovoj zajedničkoj Međunarodnoj misiji za posmatranje prevremenih parlamentarnih izbora koji su održani u Srbija 17. decembra 2023“.

Ukazuje se da su istovremeno u trećini opština Srbije, uključujući i glavni grad, održani „neočekivani prevremeni lokalni izbori posle iznenadne i istovremene ostavke 65 gradonačelnika (i predsednika opština) iz vladajuće stranke“.

N1/Marina Pupavac

„Prijavljeni slučajevi zastrašivanja i pritiska na birače, uključujući kupovinu glasova, i verodostojne tvrdnje o migraciji birača i autobusima birača tokom lokalnih izbora za podršku vladajućoj stranci, posebno u Beogradu, uvrštavanje imena preminulih osoba na izborne liste i zloupotreba administrativnih resursa u predizbornim kampanjama su veoma zabrinjavajuće tvrdnje koje bi mogle ozbiljno narušiti biračko pravo građana i narušiti njihovo poverenje u demokratski izborni proces na svim nivoima vlasti“, piše u saopštenju.

Dodaje se:

„Pored toga, istovremeno organizovanje parlamentarnih i lokalnih izbora ne doprinosi efikasnom izbornom procesu na lokalnom nivou, a ovo pitanje je već pokrenuto u prethodnim preporukama Kongresa o lokalnim izborima u Srbiji“, rekao je Dikson.

Kongres Saveta Evrope „s tim u vezi poziva vlasti Srbije da se pozabave svim navodnim slučajevima kršenja izbornog procesa na lokalnom nivou i sprovedu dužnu i marljivu istragu i da poštuju standarde slobodnih i fer izbora“.

N1/Marina Pupavac

Kongres će pomno pratiti situaciju u Srbiji – piše na kraju saopštenja.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti je institucija Saveta Evrope, odgovorna za jačanje lokalne i regionalne demokratije u svojih 46 država članica. Okuplja 612 izabranih zvaničnika koji predstavljaju više od 130.000 lokalnih i regionalnih vlasti.

U Kongresu su sve političke grupe zastupljene u Evropskom parlamentu.

Pogledajte još: 

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare