Kupuje li vlast glasove: Stižu pare pred izbore, ali i LCD televizori, trotineti…

Izbori 2023 28. nov 202321:05 47 komentara

Kako opredeliti neopredeljene? Kako da neodlučni pređu na vašu stranu? Ako ne prođe ucena, novac uglavnom hoće. Poslednjih godina vlast, baš pred izbore, daje novac određenim grupama. Sada su na red došli srednjoškolci jer su penzioneri, majke i kategorije ugroženih građana već dobili, takozvanu, novčanu pomoć.

Nije mu u opisu posla, ali tu je Aleksandar Vučić da lično saopšti dobre vesti. Takozvani „helikopter mani“ stiže, sem penzionerima, sada i mlađoj populaciji.

„Narednih 10 dana ćemo kao država prebaciti novac jedinicama lokalne samouprave, koji će ispratiti 10 hiljada dinara svakom srednjoškolcu u našoj zemlji. Kad kažem srednjoškolcu – to će ići preko njihovih roditelja“, izjavio je u televizijskom gostovanju predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ako nisu gledali predsednika, saznaće srednjoškolci za poklon države na TikToku.

„Popuni formular koji ćeš dobiti u školi i novac će leći u narednih desetak dana na tvoj račun. Nije previše, ali dovoljno da obraduješ sebe ili nekog tebi dragog za praznike“, poručuje ministar finansija Siniša Mali sa ove društvene mreže.

A SNS bi najviše obradovalo da građani o kojima brinu glasaju isključivo za njih. Otud često novac, i još češće, u periodu pre izbora.

„To je psihološki fenomen, a to je da ljudi mnogo više vole da dobiju i 10 dinara, nego da od toga što im država nije naplatila poreze uštede 20 dinara. I onda je sasvim logično da država koristi metode, de fakto kupovine, barem socijalnog mira“, smatra politikolog Nikola Parun.

Važniji su socijalni mir i pobeda na izborima od mišljenja Fiskalnog saveta, koji ova davanja države ne vidi kao dobru praksu, koja ne pomaže boljem standardu građana.

„Predsednik kaže dajemo novac srednjopoškoclima koji ne glasaju, što je delimično tačno, jedan deo srednjoškolaca glasa, a sa druge strane  ali leže na račune roditelja, a ti roditelji imaju pravo glasa“, objašnjava novinarka Katarina Baletić.

Pročitajte još:

„Kako se vlasti ćefne ti će dobiti novac kao nekakva tombola“, navodi Parun.

Ta tombola će sve poreske obveznike sada koštati više od 400 miliona evra. Odakle, pa ponovo ćemo se zadužiti.

„Vraćaćemo svi mi, jer to je novac svih nas i onda kada se nesavesno troši svi ćemo ga vraćati. I nećemo vraćati 10 hiljada nego ćemo vraćati više jer na svako zaduživanje ide kamata“, objašnjava novinarka Baletić.

Od države novac, dok na lokalu, u Vrbasu biračima stižu i LCD televizori i trotineti.

Tvrde aktivisti vladajuće stranke da je sve finansirano iz njihovog džepa.

Institucije koje bi ovo trebalo da istraže, da vide ima li ovde korupcije i moguće kupovine glasova, se ne oglašavaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare