Maja Stojanović: Čak i da vas nateraju da izađete na izbore, na biračkom mestu možete da zaokružite koga želite

Izbori 2023 06. nov 202310:37 49 komentara

Građanske inicijative pokrenule su kampanju mobilizacije ljudi za masovni izlazak na izbore, pod sloganom "Dokle više". Direktorka te organizacije Maja Stojanović rekla je u emisiji "Iza vesti" TV N1 da ima utisak da kod građana postoji odluka da se nešto promeni.

Stojanović je rekla da je kampanja „Dokle više“ pokrenuta odmah po raspisivanju izbora, i da je mesec i po dana dovoljno vremena da dođu do svakog u Srbiji.

U kampanji, kako je objasnila, učestvuju aktivisti, studenti, srednjoškolci, profesori, javne ličnosti i brojne aktivističke grupe širom Srbije.

„Ideja ove kampanje je da uključi sve ove ljude koji su hteli da se pitaju u prethodnom vremenu, i da kažu ovo je dan da se pitate“, istakla je Stojanović i dodala da je utisak na terenu da postoji odluka da se nešto promeni.

„Krenulo je još od 3. maja, jednostavno smo videli koja vrsta posledica može da se dogodi ukoliko ne radimo ništa. Čini mi se da od 3. maja taj potencijal raste“, ocenila je.

Stojanović je ukazala da je ceo sistem problematičan, te se stoga slogan „Dokle više“ odnosi na različite segmente društva.

„Da li socijala, da li obrazovanje, da li pravosušđe, da li medijske slobode… Svuda ima problema. Zato smo napravili ovaj slogan koji može da se slaže kao u Ikei“, objasnila je gošća „Iza vesti“.

„Izbor između prošlosti i budućnosti“

vojislav šešelj tomislav nikolićić SRS arhiva
ARMEND NIMANI / AFP

Kampanja se, kako je navela, obraća onim ljudima koji ne izlaze na izbore, jer su isključeni iz političkog života ili nisu zadovoljni ponuđenim opcijama, ali i onima koji su ranije glasali za vlast, a sada su nezadovoljni.

„Luka Babić (osnivač udruženja srednjoškolaca ‘I mi se pitamo’) je sinoć rekao da nama treba najbolja moguća Srbija – da od onoga što nam je dato izaberemo najbolje moguće. Ne može da bude savršeno“, rekla je Stojanović.

Glavni cilj kampanje, kako je dodala, jeste da se mladima da glas, ali ne smeju ni stariji da ne izađu na izbore, a očekuje nešto od mladih.

Stojanović je ocenila da Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić nisu budućnost, i da su predstojeći izbori zapravo izbor između prošlosti i budućnosti.

„Možda je i bolje da budu na jednom mestu da svima bude jasnije za koga glasaju“, dodala je.

Govoreći o ciljanoj izlaznosti, Stojanović je navela da „moramo da preskočimo 60 odsto“.

Podsetila je i na istraživanja organizacije CRTA o pritiscima na birače, ističući da je poruka kampanje „Dokle više“ da ako vas već nateraju da izađete na glasanje, da potpišete siguran glas, samo glasanje nije javno, i vi kad dođete na biračko mesto možete da zaokružite bilo koga.

„Izbori početak promene“

Stojanović je kazala i kako je potpuno sigurna da su ovi izbori početak promene, možda ne na svim nivoima, ali da će biti osnova za dalje promene.

„Moja procena je da su izbori raspisani zbog događaja u Banjskoj, zbog toga što je međunarodna zajednica krenula da vrši pritisak na vladu, da ga je (predsednika Aleksandra Vučića) to nateralo da raspiše izbore“, rekla je Stojanović.

Dodala je i kako teba apelovati na predstavnike EU i SAD da se ne uključuju u kampanju, i da je već dovoljna poruka podrške koju je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u Beogradu medijskim zakonima koji su, prema rečima Stojanović, skandalozni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare