Mladost i(li) iskustvo: Na kojim izbornim listama je najviše studenata, a na kojim penzionera

Izbori 2023 03. dec 202319:12 1 komentar
N1

Najviše penzionera kandidovala je koalicija koju čine Dosta je bilo, Socijaldemokratska stranka i pokret Otete bebe – ukupno 34, dok je najveći broj studenata (17) na izbornoj listi Grupe građana „Čedomir Jovanović – Mora drugačije“.

Prema podacima sa svih 18 izbornih lista koje su proglašene za predstojeće parlamentarne izbore, ukupan broj kandidata za narodne poslanike je 2.817, a među njima je 155 penzionera, kao i 116 studenata.

Povezane vesti:

Na listi čiji je stožer Srpska napredna stranka nalaze se samo jedan student i osmoro penzionera, među kojima je najvišu poziciju zauzeo univerzitetski profesor u penziji Stojan Radenović, koga je SNS kandidovao kao devetog na listi. Beogradski penzioner Predrag Bandić je na 16. mestu, a u parlamentu ćemo sasvim sigurno ponovo gledati niškog penzionera Hadži Milorada Stošića, člana PUPS, koji se nalazi na poziciji broj 60, kao i naprednjaka Marka Atlagića (101. mesto).

Na 115. mestu našao se Dragan Marković, ali ne onaj sa egzotičnim nadimkom već 58-godišnji penzionisani pedagog iz Beograda, koji ima realne šanse da kao kandidat PUPS obezbedi još jedan poslanički mandat. Preostala trojica penzionera, svi iz PUPS, zauzimaju mesta na samom začelju izborne liste u čijem nazivu je ime predsednika Srbije.

Čast studenata na listi „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ brani Danilo Rakić, jedini kandidat koji ima pravo na dobijanje studentske kartice.

Penzioneri i studenti uglavnom samo popunjavaju liste

Listu poslaničkih kandidata koalicije opozicionih stranaka pod nazivom „Srbija protiv nasilja“ čini i šestoro studenata, kao i dve penzionerke, koje su zauzele 178. i 191. mesto.

Najbolje plasirani student na listi je apsolvent iz Čačka Lazar Paunović, kandidat Narodnog pokreta Srbije, koji se nalazi na 82. mestu, dok su ostali akademci među poslednjih osamdeset od ukupno 250 kandidata.

FoNet/Ana Paunković

Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija kandidovali su za parlamentarne izbore 17. decembra sedmoro studenata i šestoro penzionera. Najviše šansi da dobije poslanički mandat ima reprezentativka Srbije u fudbalu i studentkinja master studija Violeta Slović, koja je 33. na listi, dok se preostalih šestoro studenata nalazi ispod 115. mesta.

Najbolje rangirani penzioner sa liste „Ivica Dačić – premijer Srbije“ je univerzitetski profesor u penziji Andreja Savić.

Na tri liste manjinskih stranaka nijedan penzioner

Na izbornoj listi Saveza vojvođanskih Mađara nalazi se petoro studenata, kao i petoro penzionera. Koalicija „Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – SPP – DSHV“ kandidovala troje studenata i jednog penzionera, dok na listi Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina nema penzionera, ali je našlo mesta za petoro studenata.

Među poslaničkim kandidatima Ruske stranke nalaze se četvoro penzionera i jedan student, Albanska demokratska alternativa ima svega petoro kandidata na listi, od kojih je jedan student, dok na listi albanskih partija čiji je nosilac Šaip Kamberi nema ni studenata ni penzionera. Koalicija za mir i toleranciju, koju čini više stranaka nacionalnih manjina, kandidovala je petoro penzionera i dvojicu studenata.

Na izbornoj listi koju su zajednički podneli Srpska stranka Zavetnici i Srpski pokret Dveri nalazi se 15 studenata, od kojih je osmoro iz stranke Boška Obradovića, a listu čini i osmoro penzionera. Ipak, izgledi da se neko od njih nađe u poslaničkim klupama nisu veliki jer je najbolje plasirani student 40. na listi, a penzioner tek 69.

Na izbornoj listi „Dobro jutro, Srbijo“, čiji su nosioci Saša Radulović, Boris Tadić i Ana Pejić, nalazi se 14 studenata. Među njima je i Isidora Žujović, starija ćerka kandidata te koalicije za gradonačelnika Beograda dr Dejana Žujovića.

Tanjug/ Sava Radovanović

Koalicija NADA, koju čine Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije, kandidovala je za narodne poslanike 16 penzionera i 11 studenata, mada se nijedan od tih kandidata ne nalazi na poziciji koja bi mogla da garantuje ulazak u parlament.

Najbolje plasirani penzioner na listi koju čine Novi DSS i POKS je pukovnik u penziji Ljubinko Đurković (18. mestо), dok je za prvog studenta određena tek 67. pozicija.

Narodna stranka prvi put izlazi samostalno na parlamentarne izbore, a na listi partije koju predvodi Vuk Jeremić je 15 penzionera i 13 studenata. Profesorka u penziji Sanda Rašković Ivić je treća na listi, dok je prvi student tek na 52. mestu.

Srpska radikalna stranka očigledno ima mnogo više poverenja u iskustvo nego u mladost, pa je tako, uz 27 penzionera, kandidovala tek šestoro studenata.

Kod Nestorovića jedan student i to na poslednjem mestu

Grupa građana „Mi – glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović“ podnela je izbornu listu na kojoj se nalazi 11 penzionera, a jedan od njih je Siniša Ljepojević koji je zauzeo poziciju pod rednim brojem dva. Jedini student kojeg je kandidovala ta grupa građana nalazi se na poslednjem mestu na listi koja broji 101 kandidata.

Izborna lista Nove stranke pod nazivom „Srbija na Zapadu“ ima ukupno 110 kandidata za narodne poslanike, a među njima je petoro studenata i četvoro penzionera. Studentkinja Medicinskog fakulteta Milica Damjanović iz Novog Sada zauzima visoko četvrto mesto, dok se najbolje plasirani penzioner na listi koju predvodi industrijalac Vladimir Kovačević nalazi tek na poziciji broj 78.

Među kandidatima za narodne poslanike na listi „Čedomir Jovanović – Mora drugačije“, pored rekordnih 17 studenata, nalazi se i devetoro penzionera.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare