N1 organizuje tri izborne debate – SNS i SPS odbile učešće

Izbori 2023 28. nov 202318:55 66 komentara
N1

U nameri da građanima Srbije pružimo pravu debatu učesnika na predstojećim parlamentarnim, pokrajinskim i beogradskim izborima i otvorimo prostor za suočavanje stavova o ključnim pitanjima, televizija N1 će i ove godine realizovati tri izborne debate.

Predstavnicima političkih stranaka i koalicija ponuđeno je da pošalju svoje predstavnike u studio N1, ali su dve najveće vladajuće stranke tu mogućnost odbile.

Iz Srpske napredne stranke nisu odgovorili ni na jedan od 17 mejlova koliko smo im uputili za sve formate: debate, duele, pozive da gostuju u različitim emisijama dok nam je savetnica za medije Aleksandra Šapića rekla da on želi u debati da učestvuje samo pod svojim uslovima tj. sam. Iz informativne službe Socijalističke partije Srbije javljeno da nisu u mogućnosti da odgovore na naš poziv jer su “predstavnici liste raspoređeni”.

Posebno smo želeli da se u dijalog uključe predstavnici SNS-a, koji su bili najglasniji u kritikovanju odluke kompanije United Media da ne emituje politički marketing, tvrdeći da su time diskriminisani. Premijerka Srbije i funkcionerka SNS-a Ana Brnabić je zbog toga optužila N1 da ne dozvoljava da se čuje drugo mišljenje.

O izbornim aktivnostima svih stranaka i koalicija smo izveštavali svokodnevno, uz poštovanje najviših novinarskih standarda. Predstavnicima svih lista smo ponudili platformu u našim emisijama da iznesu svoj program i stav. Članovi SNS-a nisu iskoristili ni tu mogućnost, ostali su dosledni svojoj praksi da izbegavaju da gostuju u emisijama N1.

Žao nam je što građani neće imati priliku da čuju razmenu argumenata između različitih političkih opcija koje učestvuju na predstojećim izborima, a pre svega stavove predstavnika SNS-a i SPS-a koji duže od decenije vode državu. Kao ljude koji su odgovorni za tok kojim država ide poslednjih 11 godina smatrali smo i smatramo da je važno da se upravo oni uključe u konstruktivan dijalog sa svojim političkim oponentima i odgovaraju na prava pitanja novinara.

Zato naš poziv ostaje otvoren: dođite i uzmite učešće u debati ove srede uživo od 21h. Građani zaslužuju transparentnu razmenu stavova kako bi informisano doneli svoj izbor na izborima.

Sledeće dve srede Branislav Šovljanski i Tatjana Aleksić biće domaćini debata sa učesnicima pokrajinskih i beogradskih izbora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare