Nedeljković: Mediji o izborima izveštavaju kao o sportskoj utakmici

Izbori 2023 13. nov 202319:14 3 komentara

Mediji o predizbornoj kampanji i izborima izveštavaju kao sportskoj utakmici, ocenio je decent na Fakultetu političkih nauka Marko Nedeljković i ističe da je to loše jer samo produbljuje podele u društvu.

„To je negativni način izveštavnaja, zato što je dominantni narativ iza toga ko koliko ima procenata, ko napreduje, ko slabi, kalkulacije… U polarizovanim društvima kao što je naše, to će učvrstiti polarizaciju i ostavlja malo porstora za one koji su neopredeljeni da promene svoje mišljenje“, rekao je Nedeljković u Danu uživo.

On ističe da je zaključak svih istraživanja da tretiranje izbornog ciklusa kao sportskog događaja dodatno polarizuje ljude jer imaju potrebu da brane svoju stranu, svoj stav, zbog čega svaka diskusija ostaje u drugom ili trećem planu.

Govoreći o uticaju medija na opredeljenje građana, gost Dana uživo kaže da je on ogorman, a da ga građani nisu svesni.

Objašnjava da je najbitniji efekat koji mediji prouzrokuju – prepoznatljivost aktera.

Govoreći o nejednakoj medijskoj zastupljenosti političkih aktera u medijima, Nedeljković napominje da se može zapaziti da opozicija čak i u tom malom prostoru koji ima često daje dodatni prostor predstavnicima vlasti.

Dodaje da bi za građane bilo korisnije da je situacija izbalansirana.

Upitan da li građani prepoznaju kada mediji rade kampanju za određenu političku opciju, dok protivnike blate, Nedeljković napominje da deo slepo veruje, a deo primećuje zbog čega građani sve manje veruju medijima.

„Trend je da publika ne želi da prati političke teme. Samo imamo iluziju o tome da je to građanima tako bitno. Sva istraživanja pokazuju da je politika sedma kao tema zbog koje bi se pretplatili na online medije. U inostranstvu su iskustva identična, politika na 7. ili 10. mestu. To je velika zabluda koju imamo kada percipiramo politiku kao nešto što bi trebalo da bude jedna od centralnih tema za medije“, istakao je gost Dana uživo.

On napominje da novinarstvo može da bude nezavisno ako ga dominantno finansira publika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare