Nenad Kostić: Vučić samouvereno govori kako je SNS jača od svih, a ponaša se suprotno

Izbori 2023 29. nov 202309:56 11 komentara

Predsednik Aleksandar Vučić samouvereno izjavljuje kako je rejting njegove stranke veći od svih drugih u zbiru, ali se ponaša suprotno, izjavio je za N1 akademik Nenad Kostić.

Kostić je, osvrćući se na dosadašnji tok predizborne kampanje, u Novom danu TV N1 izneo očekivanje da će „svaka sledeća sedmica biti sve gora“.

„Naš predsednik, čije ime karikiram zoveći ga Kurjačić, samouvereno izjavljuje kako je rejting njegove stranke veći od svih drugih u zbiru, ali se ponaša supronto – kao zabrinuti političar koji preterano reaguje“, rekao je Kostić.

Vučić je, prema nejgovim rečima, nervozan i misli različito od onoga što govori.

„Mene jako brine raširena korupcija i pritisak na birače, iz svih razloga o kojima se često govori i jednog dodatnog razloga – podmićena osoba se oseća poniženo, osoba koja mora da miti takođe se oseća poniženo, građani kojima se pojeftinjenje parizera za 50 dinara predstavlja kao civilizacijski napredak, moraju se osećati poniženima“, istakao je.

Sistematsko ponižavanje ljudi, dodao je Kostić, razara naš društveni moral toliko da se to ne može lako oporaviti prestankom kampanje.

„Između dva rata u Šumadiji su seljaci dobijali levi opanak pre izbora, a desni posle, ovo je isto 100 godina kasnije“, ocenio je gost Novog dana.

Vlast, prema rečima Kostića, kandiduje privid napretka i blagostanja, i sve jaču propagandu koja, kako je primetio, treba da zameni stvarnost.

„Dobar političar i državnik treba da ohrabri narod, ja kao građanin hoću poruku boljitka, napretka, ali ona mora biti uverljiva, mora da se slaže sa mojim uvidom u stvari oko mene“, poručio je.

Aktuelna izršna vlast, prema njegovim rečima, dosledno laže, a ukidanjem razlike između istine i laži, dezorijantisani građani postaju testo za mešanje.

„To nudi vlast, propagandu umseto realnih postignuća“, naveo je Kostić.

Opozicija, s druge strane, zasad nudi skromne programe i ukazuje na gafove i autogolove vlasti, ali nisu dovoljno vešti da od tih gafova vlasti i elana građana naprave jednu pobedničku kampanju, ocenio je on.

„Voleo bih da i ovde neko može da naredi predsedniku da ućuti“

SAUL LOEB / AFP

Kostić je rekao i da je potpisao incijativu ProGlas čim je postal dostupna, ističući da je reč o ohrabrujućem glasu uglednih građana.

„Ali sam jako razočaran reakcijom vlasti koja proganja te ljude, zloupotrebljavajući imenicu politika. Ja se ne bavim politikom, ja se bavim političarima. Meni zvuče groteskno kad profesionalni političari optužuju građane da se bave politikom“, naveo je Kostić.

Govoreći o slučaju narodnog poslanika Đorđa Miketića kom je manje od 12 sati posle emisije Hit tvit u kojoj ga predsednik naziva „ljuskom sramotom“ i govori kako ima određene informacije o njemu, stigla i inkriminišuća poruka u kojoj mu se preti objavom privatne fotografije, Kostić je rekao da „to ne radi čak ni Donald Tramp koji je postao etalon bezakonja, samovolje i grubosti“.

„Naš predsednik Kurjačić je tu postavio novi rekord, to je sramno“, poručio je Kostić.

Komentarišući saopštenje Bezbednosno-informativne agencije (BIA) o slučaju Miketića, Kostić je rekao da i institucije imaju svoje karaktere i genetiju, i da rane godine u njihovom nastanku određuju njihov dalji rad.

„Naše sadašnje službe vode poreklo od Ozne i Udbe, od početka su bile sazdane po sovjetskom modelu da štite vlast. Mi nemamo kulturu intstitucije koja brani zakon i zakonitost“, rekao je Kostić, ali i dodao da se protivi tome da se službama olakao svašta pripisuje, jer ih tako činimo svemoćnim.

Kostić, koji je svoju akademsku karijeru proveo u Sjedinjenim Državama, podseća da je američko sudstvo jako i ima moć da, primera radi, ograniči Trampovo delovanje.

„Voleo bih da i ovde zavlada neki zakon, i da neko može da naredi predsedniku Republike da ućuti o nekim stvarima“, rekao je Kostić.

„Sloga ne znači jednoumlje, nego toleranciju“

N1/Vanja Đurić

Za vreme Kostićevog gostovanja, TV N1 se uključio u protest roditelja ubijenih đaka ispred OŠ „Vladislav Ribnikar“. Oni su zatražili da se formira memorijalni centar u znak sećanja na stradalu decu.

„Bojim se da će majski masakri, zbog naše pokvarene društvene klime, postati još jedno mesto raskola, umesto da budu mesto solidarnosti, saosećaja, i građanskog udruživanja“, rekao je Kostić.

Dodao je da su mu masakri u školama, nažalost, vrlo poznati jer je 38 godina radio u Americi gde su se, kako je naveo, dešavale još gore stvari.

„U Americi su roditelji složniji, okupe se i zajedno svi zahtevaju isto – ograničavanje nošenja vatrenog oružja. Razumem, normalno je da roditelji pogođeni tragedijom imaju različite ideje, ali se nekako moraju složiti. Sloga ne znači jednoumlje, nego toleranciju – da zajendo radimo ka istom cilju, i kad imamo različite ideje“, naveo je Kostić.

Dodao je, međutim, da su inicijative roditelja u Americi često završavale u ćorsokaku, jer bi političari govorili kako nije vreme da se razgovara o razlozima i uzrocima, već je vreme za molitvu.

„Molitva nije metod javnog rada. Političare nismo birali da se mole, nego da nešto konkretno rade. Srećom kod nas još nisu izabrali molitvu kao javni rad, ali ne rade ništa bolje“, ocenio je Kostić.

Rekao je i kako „večita promocija nasilja sigurno utiče na reakciju društva na vrhnusno nasilje“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare