„Nikolić na mitingu SNS – da kompenzuje ‘izdaju Kosova‘“: Kakva nam je izborna kampanja

Izbori 2023 03. dec 202313:24 42 komentara

"Miting Srpske napredne stranke u Areni imao je za cilj da pokaže demonstraciju snage, i nema sumnje da su upotrebili sve resure da to izvedu", kaže za N1 profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić. Novinarka Demostata Ivana Petronijević Terzić ocenjuje da afere vlasti ne utiču previše na njihovo biračko telo jer - i nemaju gde da se o njima informišu.

Lažni potpisi, autentični snimci, kupovina glasova, otkazivanje sala i veliki predizborni miting. Sve to stalo je u samo prethodnih nekoliko dana. Spisak stranaka i koalicija koje će se boriti za mesta u parlamentu je zaključen, ali po svemu sudeći, lista afera nije. Šta sve možemo očekivati u naredne dve nedelje koje nas dele od izbornog dana? Kakve poruke šalju politički akteri i kako na tok kampanje utiču saznanja koja dospevaju u javnost?

„SNS miting u Areni je zaista bio veliki, a jeste činjenica da je došao veliki broj autobusa iz čitave Srbije. Ključni cilj je bio demonstracija snage, komunikacijski i marketinški cilj koji su želeli da ostvare. Oni su, naravno, sve resurse upotrebili da to bude kako je zamišljeno“, rekao je Bešić.

POVEZANE VESTI

Taj efekat snage je, dodaje, SNS-u veoma važan.

„Jer postoji unutar tela SNS-a doza sumnje u vlastite kapacitete, postoji skepsa koja negde definiše njihovu buduću poziciju nakon eventualne smene vlasti. Takva vrsta mitinga, kao jučerašnja u Areni, trebalo je da se desi u finišu kampanje, a desila se sad, jer im je verovatno bilo bitno da pokažu da su oni još uvek jaki, da nisu na kolenima“, ocenjuje profesor.

Sa druge strane, kaže, ta demonstracija snage je nešto što fali opoziciji.

„Fali im demonstracija snage, kapaciteta, što bi delovalo na njihovo biračko telo“, naglašava.

Bešić kaže i da je prisustvo Tomislava Nikolića na mitingu bilo najavljeno ranije.

„I marketinški dobro programirano da se desi u ovom trenutku. Napomenuli ste tezu da on negde treba da predstavlja sećanje na rane dane SNS, kada su pretendovali da uzmu vlast i da deo birača koji se zasitio stranke i namerava da je napusti, e Nikolić tu treba taj efekat da kompenzuje“, kazao je.

Prema njegovim rečima, sa stanovišta biračkog tela SNS, Nikolić je „jako dobro adresirao poruke“.

„Insistirajući naročito na Kosovu, jer znamo da postoji strah u biračkom telu da će SNS nakon izbora dalje ići ka gubljenju suvereniteta Srbije na Kosovu“, pojasnio je Bešić razloge.

Komentarišući izjave simpatizera SNS koji su u subotu pred miting izjavili da će im „Vučić dati i 2.500 dinara za glasanje“, Ivana Petronijević Terzić kaže i da birači stranke na vlasti ne mogu da čuju za njihove afere.

„Jer nemaju odakle da se informišu o tome, a i ako čuju, ne procesuiraju dalje te informacije. Afere vlasti više utiču na one koji su opoziciono orjentisani i više ih motiviše da izađu na izbore“, kaže Petronijević Terzić.

„Scenografija“ iz Arene u subotu, dodaje, nije ništa novo.

„Aleksandar Vučić od 2014. godine organizuje takav skup, pa čak i onaj trik – ‘hvala vam što ste došli u ovolikom broju’ i ‘mnogi su ostali napolju jer nisu mogli da uđu’ – to je takođe tu od 2014. godine“, rekla je gošća N1.

Na pitanje da li opozicija ima šanse da pobedi na izborima u Beogradu, novinarka Demostata kaže:

„Demostat ove godine neće objavljivati izborne procene, zašto – jer u našem društvu postoji veliki strah građana da iznesu sopstveno mišljenje. To je raspoloženje koje primećujemo u svakom našem istraživanju. Ovakvom odlukom želimo da pokažemo koliki strah postoji i koliko razorno utiče na naše društvo. Građane kada pitate za mišljenje, dosta je teško to uraditi, jer je veliki postotak odbijanja građana, a oni koji žele da odgovaraju, na neka osetljiva pitanja odgovaraju onako kako je prihvatljivo i poželjno… I time se iskrivljuje uzorak“, pojašnjava Petronijević Terzić.

Dodala je i da istraživači u Demostatu smatraju da je moguće da opozicija u Beoghradu pobedi na izborima, ali da će republička vlast najverovatnije ostati u rukama SNS i Aleksandra Vučića.

Problemi vlasti u kampanji

Bešić smatra da su glavni problemi vladajuće koalicije u predizbornoj kampanji – brojne afere.

„Ako pitate građane da procene kampanje, reći će da vide isključivo samo kampanju SNS-a, druge ne vide. Dominantna partija koristi sve mehanizme i u kampanji. I imamo opoziciju koja na nekakvim marginama pokušava da se njihov glas čuje i da pošalju neke poruke. A ključna poruka SNS se zove predsednik Srbije Aleksandar Vučić. To je njihova ključna strategija, računajući na veliki autoritet koji Vučić ima zahvaljujući medijskoj sceni koja je takva kakva je, i bezrezervnu podršku funkcionera prema njegovom autoritetu“, izjavio je gost N1.

Poruka vlasti je takođe, kaže: „Ovde se živi dobro, to im je problematično, i dalje – glasajte za nas, živeće se još bolje“.

„I tu je problem s tom kampanjom – imaju disparitet, nesklad, između stvarnih života građana i predstave da se dobro živi. To pokušavaju da promene ovim paketima pomoći, da saniraju. Ali, takav novac ima kratak efekat, i zato nije čudno da se uplaćuju pred izbore“, kaže Bešić.

Kada je reč o opoziciji, navodi Bešić, njihove poruke su sveopšte kritike sistema. „Pa često čujemo da koriste termin ‘normalnost'“, navodi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare