Parlament u brojkama: Ko su novi poslanici, čime se bave, koliko je žena…

Izbori 2023 26. jan 202412:07 53 komentara
N1

U četrnaestom sazivu Skupštine Srbije biće najviše pravnika (49) i ekonomista (40), slede politikolozi (19), a u parlamentu će sedeti i 14 lekara i 12 penzionera. Broj žena u novom skupštinskom sazivu biće za tri manji nego u prethodnom – ukupno 91 (34,4 odsto).

Najviše pravnika izabrano je sa liste Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ (19), među poslanicima koalicije „Srbija protiv nasilja“ ih je 15, dok je petoro pravnika sa liste koalicije NADA.

Povezane vesti:

Ekonomisti su takođe najzastupljeniji na listi koju predvode naprednjaci – 26, sledi koalicija „Srbija protiv nasilja“ sa šestoro i izborni savez Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije sa troje.

Broj politikologa je skoro izjednačen na listama SNS (7) i SPN (6), a to je i najčešće zanimanje među budućim poslanicima SPS-JS – ima ih četvoro, na čelu sa liderom socijalista Ivicom Dačićem.

Od 14 lekara, čak deset je ušlo u parlament sa liste SNS, dok je najviše univerzitetskih profesora među poslanicima koalicije „Srbija protiv nasilja“ – troje od ukupno šestoro.

Svaki drugi penzioner u novom sazivu parlamenta dobio je poslanički mandat kao predstavnik liste u čijem nazivu je ime i prezime predsednika Srbije.

Boje SNS brane Rebrača i Tomašević, u parlamentu i operska primadona

Među poslanicima biće i nekoliko bivših sportista, poput košarkaških reprezentativaca Željka Rebrače i Dejana Tomaševića, zatim dvojica bivših visokih oficira, od kojih je jedan nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš.

Poslanički mandati pripali su i prvakinji Opere Narodnog pozorišta u Bеоgradu Jadranki Jovanović, operskoj pevačici Ljubici Vraneš, proslavljenom violinisti Jovanu Kolundžiji, kao i glumcu Lepomiru Ivkoviću – svi oni su bili na izbornoj listi Srpske napredne stranke.

Podsetimo, prvoj sednici Narodne skupštine predsedavaće lekar u penziji Nada Macura, koja će biti najstariji narodni poslanik u četrnaestom sazivu parlamenta.

Nekadašnja portparolka Hitne pomoći, koja je postala čuvena po svojim savetima za očuvanje zdravlja, među kojima je možda i najpoznatiji onaj o „slojevitom oblačenju“, napuniće 28. januara 76 godina.

Spisak svih kandidata za narodne poslanike kojima su odlukom Republičke izborne komisije dodeljeni poslanički mandati možete pogledati OVDE.

Konstitutivnu sednicu Skupštine Srbije saziva predsednik parlamenta iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora, odnosno do 12. februara.

POGLEDAJTE JOŠ:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare