Šapić tuđi projekat predstavlja kao svoj: Kako se škola iz Jute „stvorila“ u Višnjičkoj banji

Izbori 2023 04. dec 202321:07 34 komentara

Postoji li gradilište u Beogradu a da ga, otkad su raspisani izbori, nije posetio Aleksandar Šapić? Ima li škole i vrtića čiju izgradnju nije najavio? Gde god ide, sa sobom nosi i slike budućih projekata velikog formata. Dovoljno velikog da nekom zapadne za oko da su sliku buduće škole u naselju Sanivil bukvalno skinuli sa tuđeg sajta, iz druge države i predstavili to kao svoj projekat.

Poučen lošim iskustvom prethodnih dana s nezgodnim medijima i još nezgodnijim aktivistima, Šapić je u nedelju prepodne put Višnjičke banje poveo dron, podobne medije, desetak uniformisanih aktivista stranke i još dvadesetak neuniformisanih da glume da su iz naselja Sanivil – kažu nam to oni koji tamo stvarno žive, a koji su ceo performans bivšeg gradonačelnika posmatrali sa terasa.

„Pa evo od danas, da ne licitiramo previše, ali ako Bog da za 4-5 godina. Ovde sednete u kola, proširenim Slanačkim putem prođete pored škola i vrtića, spustite se u Višnjičku ulicu i nakon 7-8 minuta se nalazite već u centru Novog Beograda. Ja mislim da je to nekada delovala kao naučna fantastika“, priča predsednik Privremenog organa Beograda i kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić.

Al sreću kvari prokleti gugl. Jer ono što je nekada delovalo kao naučna fantastika, ispostaviće se, i jeste naučna fantastika.

Šta to povezuje Višnjičku banju i Solt Lejk Siti, odnosno kako je bivši gradonačelnik Aleksandar Šapić inspiraciju za izgradnju osnovne škole pronašao u saveznoj državi Juti?

N1

Naime, u toj se državi stvarno gradi škola, ali srednja, i zove se Skajlajn. I ne bi to bilo važno da ne izgleda identično kao osnovna koju Šapić obećava u Sanivilu. Stavili nešto crveno da se malo razlikuje, ostavili renderovane srednjoškolce i ta-na-na-na eto škole.

„Treba da se prostire na dva hektara, za 900 dece, moderna škola. Sledeće godine ulazi u plan i program Beograda, krajem sledeće godine bi možda mogla da krene da se gradi“, dodaje Šapić.

Za to vreme, ona nerenderovana deca idu u vrtić i osnovnu školu gde ih je, kažu Višnjičani, dvostruko više nego što kapaciteti dozvoljavaju.

Meseci su delili Aleksandra Šapica da zaista prisustvuje otvaranju skole u Višnjičkoj banji. Jer septembra te 2012, kada je ovde otvorena prva i jedina osnovna škola „Milena Pavlović Barili“, on je sa mesta pomoćnika gradonačelnika vec prešao na poziciju predsednika opštine Novi Beograd.

S pozicije na koju pretenduje – da bude novi gradonačelnik – biće da Šapić zna više od onih koji ovde žive, jer on kaže ovde su imovinski problemi rešeni.

Život van kampanje izgleda drugačije. Ukratko: po prvobitnom planu zaraslom u šiblje – stoje i vrtić i škola i tačno se zna i gde. Kako se, međutim, menjao projekat, na uštrb škola i vrtića rasli su stambeni blokovi. O svom problemu neće pred kamerama, ali stanari Sanivila više ni gde će im jednog dana kada se stavrno izgrade biti i škola i vrtić, jer je u međuvremenu kažu, parcela za to namenjena pripala opštini Zvezdara s kojom se Višnjička banja graniči.

Kod predsednika Zvezdare poslao ih je predsednik Palilule, ali su im, ukratko, i jedni i drugi rekli – da baš zbog imovinskih problema projekat stoji u mestu već godinu dana. Iz mesta ga, u par koraka – metodom „kopi-pejst“ – pokrenuo Šapić, onaj pravi, ne renderovani.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare