Sindikat Sloga poziva lidere opozicije da odustanu od štrajka glađu

Izbori 2023 26. dec 202312:35 6 komentara
N1

Predsedništvo Sloge traži od lidera opozicije da odustanu od štrajka glađu i pronađu efikasnije načine borbe.

Članovi Predsedništva Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, na svojoj vanrednoj sednici održanoj noćas, izrazili su duboku zabrinutost zbog nastavka štrajka glađu u kojem učestvuju poslanici iz redova “Srbija protiv nasilja”, uključujući i predsednika tog sindikata Željka Veselinovića.

Uz veliko poštovanje prema njihovoj posvećenosti i hrabrosti, snažno apelujemo na sve učesnike da prekinu sa štrajkom glađu, saopšteno je iz Sloge.

„Posebno nas zabrinjava zdravstveno stanje našeg predsednika, Željka Veselinovića. S obzirom na to, Predsedništvo je donelo odluku da ga pozove i od njega zahteva da se odmah povuče iz štrajka. Svi smo upoznati sa njegovim zdravstvenim stanjem i rizicima koji se mogu pojaviti ukoliko nastavi štrajk. Kao članovi Predsedništva, osećamo moralnu odgovornost prema njemu, posebno prema njegovoj porodici koja sve ovo sa velikom brigom doživljava“, poručuju se u saopštenju.

Iz Sloge dodaju da su zabrinuti i za zdravlje Marinike Tepić, „hrabre političarke koja je u štrajku već deveti dan“.

„Veoma cenimo njenu odlučnost, upornost i borbenost. Međutim, smatramo da nastavak štrajka može imati nesagledive posledice na njeno zdravlje, ne samo nje, već i ostalih narodnih poslanica i poslanika koji su se priključili štrajku, a dalji efekti ovakve borbe neće nadmašiti rizike po zdravlje učesnika“, ocenjuju iz Sloge.

Podsećaju da je juče obeleženo 16 godina postojanja sindikata Sloga i da je dosadašnje iskustvo pokazalo, da štrajkovi glađu gotovo nikada nisu doneli željene rezultate, osim narušavanja sopstvenog zdravlja.

„Stoga apelujemo na sve, posebno na one koji se svakodnevno okupljaju pred zgradom RIK-a tražeći poništenje izbora zbog brutalne krađe, da takođe pozovu na prekid štrajka glađu i da svi usmere svoje snage u druge oblike borbe“, navode iz Sloge.

Sloga poziva lidere opozicije da, bez odustajanja, pronađu nove načine i modele nastavka borbe za poništavanje, kako navode, pokradenih izbora.

„Ova borba će trajati, i mi ne smemo dozvoliti da bilo ko izgubi svoje zdravlje, život i slobodu – posebno mislimo na studente i mlade koji su pohapšeni nakon događaja ispred Gradske skupštine Beograda“, poručuju iz Sloge.

Dodaju i da snažno veruju u snagu masovnosti protesta kao sredstva za ostvarivanje promena.

„Pozivamo još jednom sve učesnike štrajka glađu da sačuvaju svoje zdravlje i život, i da se osmisle i primene konstruktivnije forme borbe za pravdu i demokratiju. Za dalju borbu koja nam očigledno sledi, potrebni su nam svi oni, sa punim svojim psihološkim i ljudskim potencijalima, kako bismo dokusurili načeti autoritarni Vučićev siste“, zaključuje se u saopštenju Sloge.

POVEZANI VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare