SRCE: Vlast grandioznim projektima pokušava da zamaskira katastrofalne ekonomske rezultate

Izbori 2023 04. dec 202312:34 2 komentara
N1

Vlada Srbije i predsednik države, zastrašeni gubitkom podrške glasača, pokušavaju da grandioznim projektima zamaskiraju katastrofalne ekonomske rezultate, a posledica je ugrožena sposobnost Srbije da otplaćuje javni dug, upozorila je danas stranka Srbija centar.

Prema proceni te stranke, prosečna kamatna stopa na javni dug za godinu i po dana uvećana je sa 2,5 odsto na 3,4 odsto (uz dalji rast), i nadmašila privredni rast od 2,6 odsto u prethodnih 12 godina.

„Takva politika Srbiju približava scenariju bankrota, za koji i nakon 12 godina vršenja vlasti, predsednik države pokušava da učini odgovornim svoje političke protivnike“, navodi se u saopštenju Srbija centra i dodaje da će dalje zaduživanje u ovim okolnostima imati efekat gašenja požara benzinom.

Kako se navodi, Srbija se zadužuje po skoro najvišim kamatama u Evropi.

„Dospeli krediti po kamatama od dva do tri odsto vraćaju se iz novih kredita uz kamate od šest do sedam odsto (neki i po devet odsto), dok se sve više dugoročnih kredita refinansira kratkoročnim, što povećava troškove duga i čini Srbiju izloženijom riziku od bankrota“, navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da troškovi kamata neprekidno rastu i da će sa 945 miliona evra 2020. u naredne dve godine premašiti dve milijarde evra.

„Ti rashodi već sada čine blizu 10 odsto budžeta i ugrožavaju funkcionisanje države – za petinu su veći od ukupnih budžetskih davanja za socijalno osiguranje i zaštitu, a gotovo jednaki iznosu svih subvencija, uključujući za poljoprivredu, železnicu i zapošljavanje. Udeo duga u stranoj valuti je skočio na 80 odsto, što čini Srbiju veoma izloženom spoljnim uticajima, umanjuje njen monetarni suverenitet i ekonomsku bezbednost“, smatra Srbija centar.

Ta stranka je osudila „zloupotrebe vlasti i neodgovorno zaduživanje građana“ i ocenila da je „krajnji momenat da se upravljanju javnim dugom pristupi strateški, stvaraju institucije koje će sistematski sprovoditi ekonomske i socijalne politike u najvitalnijim oblastima i omogući dinamičan privredni rast, pre svega oslonjen na razvoj domaćih preduzetnika i kompanija“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare