„Srbija protiv nasilja“ i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije potpisali Sporazum o saradnji

Izbori 2023 30. nov 202315:28 14 komentara
SSP

Predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” potpisali su Sporazum o saradnji sa Udruženjem sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, navodi se u saopštenju.

Strane su se, kako se navodi, obavezale na saradnju u oblasti reforme penzionog sistema Srbije i zaštite stečenih prava sadašnjih i budućih penzionera.

Zastupnik tog udruženja Jovan Tamburić izjavio je da se koalicija Sporazumom obavezala da „ispravi nepravde“. Pre svega, dodaje se, vratiće većinsko upravljanje Fondom PIO penzionerima i zaposlenima, obavezala se i na „podizanje i izjednačavanje najnižih penzija, ali i vraćanje otetih penzija od 2014. godine“.

Pročitajte još

„Mi verujemo ovoj koaliciji, smatramo da oni imaju znanje, iskustvo i poštenje da sprovedu ovaj Sporazum. Nama penzionerima nisu potrebne funkcije i položaji već slobodna i prosperitetna Srbija u kojoj će ostati naša deca“, rekao je Tamburić.

Kao ciljeve saradnje ugovorne strane navode i da se korisnicima koji odlaze u prevremenu penziju ukine umanjenje po sticanju godina za starosnu penziju, da najniža penzija bude najmanje 30 odsto prosečne plate, da se izvrši usklađivanje vojnih penzija za 4,21 odsto, da se vrši redovno usklađivanje penzija dva puta godišnje na osnovu rasta inflacije i zarada, da se obezbedi finansijska održivost Fonda kao i da se od strane Fonda uspostavi kontrola uplata doprinosa PIO i predvide sankcije poslodavcima zbog neizvršavanja obaveze redovne uplate na stvarnu visinu zarade.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare