Šta smo do sada videli u kampanji: Lažni potpisi, autentični snimci, kupovina glasova i veliki miting…

Tačno dve nedelje ostale su do izbora. To je i vreme za rekapitulaciju - šta smo to videli do sada? Lažni potpisi, autentični snimci, kupovina glasova, otkazivanje sala i veliki predizborni miting...

Sve ovo stalo je u samo prethodnih nekoliko dana. Spisak stranaka i koalicija koje će se boriti za mesta u parlamentu je zaključen, ali po svemu sudeći, lista afera nije.

Šta sve možemo očekivati u naredne dve nedelje? I možda još važnije – kome to odgovara?

Još samo dve nedelje do izbora, a takozvani praznik demokratije, čini se dočekujemo u ne baš tako ravnopravnoj utakmici.

„Mislim da je to Vučićeva totalna kampanja u kojoj se koriste sva sredstva uslovljavanja. Deleći pare svim izbornim grupama od mladih do penzionera“, ocenio je profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković.

„Dao nam po 10 hiljada i nama i našim decama i uvek nam daje, svaka mu čast. Dobićemo 2.500 za glasanje. Da dobićemo 2.500 sedamnaestog decembra“.

Tako govore oni koji su plaćeni da dođu na konvenciju SNS-a, a još više se daje zaposlenima u kol centrima koji na dan izbora donesu dokaz da su glasali za takozvanog poslodavca.

„To je sad pitanje ko je te ankete i ko je uvid o tome kako se ponaša bahato zovu ne samo vaši simpatizeri nego svi redom, pitnje je ko će to sve videti“, kaže Stojiljković.

Videće, zato, najmanje opozicije – onih koji se takmiče u ovoj utakmici protiv aktuelne vlasti i koji na svojoj strani nemaju ni deo sredstava i medija kao vladajući.

Videće se, takođe, ono što oni najmanje žele – a to su privatni inkriminišući snimci. Koji povlače sa sobom pitanje čije to interese štite obaveštajne službe.

„BIA se pozabavi tom slikom i zaključi da to nije slika nego da je ona skinuta sa snimka, a taj snimak nije napravljen tajnom kamerom kako sam ja dobio informaciju iz BIA, objasnio je predsednik Aleksandar Vučić na TV Happy.

„Voditi negativnu prljavu kampanju na čoveka i to batinom na opozicione predstavnike. Kontrola nad svim resursima, upotreba sile, lična motivacija i trka u koju ne puštate ni svoje najbliže saradnike“, tako Stojiljković ocenjuje kampanju.

Ipak neke stare saradnike predsednik vraća u trku – da spase što se spasti da.

„Došo sam da vas pohvalim za uspehe koje ste postigli predvođeni Aleksandrom Vučićem, koga volim kao da je iz moje kuće“, kazao je Nikolić na skupu SNS u beogradskoj Areni.

A u kuće penzionera, srednjoškolaca i studenata, kako to u kampanji obično biva, stižu helikopterske pare, velika obećanja, pa i probiotici, da se nađe. Mnogo više nego što druga strana može da ponudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare