Stejt Department o protestima u Beogradu: Nasilje je neprihvatljivo

Izbori 2023 25. dec 202315:33 18 komentara
Reuters/Marko Đurica

Američki Stejt Department pozvao je vlasti u Srbiji da sarađuju sa misijom OEBS-a na istraživanju tvrdnji o izbornim nepravilnostima, ističući da je nasilje prema novinarima, posmatračima i izbornim zvaničnicima "neprihvatljivo", kao i da legitimitet demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i spremnosti svih učesnika da prihvate izbornu volju.

„Usredsređeni smo na saradnju sa Srbijom na jačanju demokratske vlasti i vladavine prava, unapređenju regionalne saradnje, nastavku ekonomskog rasta i ubrzanju napretka Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Budućnost Srbije je na Zapadu”, navodi se u pisanom odgovoru Stejt Departmenta na pitanje Glasa Amerike o novim protestima u Beogradu koji su u nedelju postali nasilni.

U saopštenju se ponovo pozdravljaju „preliminarni zaključci OEBS ODIHR izborne posmatračke misije da su izbori 17. decembra ponudili biračima izbor političkih alternativa“.

„Sa zabrinutošću konstatujemo nalaze ODIHR-a da su izbori bili poremećeni brojnim proceduralnim nedostacima, pritiscima na javne službenike i zloupotrebom javnih resursa, te da su ovi faktori, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorili nepravedne uslove. Sjedinjene Države pozivaju Srbiju da blisko sarađuje sa OEBS-om na rešavanju ovih zabrinutosti“, stoji u saopštenju koje prenosi Glas Amerike.

Stejt department navodi da bi tvrdnje o nepravilnostima, „koje su prijavili ODIHR i drugi timovi za posmatranje izbora“, trebalo da budu istražene.

„Nasilje usmereno na izborne organe, novinare i akreditovane posmatrače je neprihvatljivo. Stranke treba da prijave incidente izbornih nepravilnosti putem odgovarajućih pravnih kanala. Legitimnost demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i od spremnosti svih stranaka, bilo da pobeđuju ili gube, da poštuju volju naroda izraženu na glasanju“, zaključuje se u odgovoru Stejt Departmenta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare