„To je jasno i najglupljem čoveku na planeti“: Da li je Vučić u funkcionerskoj kampanji?

Izbori 2023 27. nov 202322:07 28 komentara

Ne znam da li je moguće proveriti da li smo na nekoj od izbornih lista na isti način kao što možemo otkriti da li smo u biračkom spisku. Takve stvari su se i ranije dešavale ali se teže otkrivalo jer nije bilo notara i overivača. Međutim, ta priča skreće pažnju sa glavnog problema ovih izbora, a to je da ni jedna preporuka OEBS-a o unapređenju izbornog procesa nije ispoštovana, rekao je za N1 profesor i nekadašnji član RIK-a Dragan Vukmirović.

„Ni jedna preporuka OEBS-a o unapređenju izbora i celog izbornog procesa nije ispoštovana. U tim preporukama se pominje i uloga medija, zloupotreba društvenog položaja, korišćenje državnih sredstava za finansiranje kampanje, pritisak na birače, birački spiskovi, fukcionerska kampanja. Ja se nadam da je otkrivanje falsifikovanih potpisa na listama vrh ledenog brega“, rekao je u emisiji Njuznajt profesor i nekadašnji član RIK-a Dragan Vukmirović.

On je naveo da je situacija sa sadašnjim izborima ista kao i na prethodnim, a da će se u toku izbornog dana i posle njega tek videti kako će se stvari odvijati.

„Gotovo svaki prigovor koji je na ranijim izborima bio podnesen je odbijen. A odbijeni su samo uglavnom iz tehničkih razloga. To što neko nije umeo da uradi nešto „tehnički“ ne znači da se neka nepravilnost nije desila. Onda, sve to isto stigne i do Upravnog suda i oni isto odbace 90 odsto prigovora. Većina članova RIK su iz vladajuće koalicije i sve dok je to tako, stvari se neće promeniti“, rekao je Vukmirović.

On je istakao i da je u Srbiji televizija i dalje ubedljivo najmoćniji medij.

„Osim problema jer se opozicija ne pojavljuje na televizijama, imamo problem što predstavnici vladajuće stranke svako svoje pojavljivanje na televiziji stavljaju u funkciju kampanje. Sve što radi predsednik je jasno i najglupljem čoveku na planeti, a to je da je u pitanju funkcionerska kampanja, jer nisu dobri rezultati i oni sada pokušavaju da okrenu taj tas na vagi“, rekao je Vukmirović.

Lažni potpisi posao za Javnog tužioca po službenoj dužnosti

Profesor Tanasije Marinković, član RIK, kaže za N1 da za sada nema primedbi na rad RIK-a, da treba sačekati izborni dan ali da postoji dosta toga što bi u radu RIK moglo biti unapređeno.

„Zvanično RIK se ograničava na vrlo usko tumačenje nadležnosti koje su propisane zakonom, a koji predviđaju da RIK treba i može aktivnije da deluje. Takođe, postoje međunarodne norme i propisi koji nas obavezuju, a ti propisi nas i Ustavom obavezuju, i svi oni nalažu da RIK proaktivnije deluje“, objašnjava profesor Marinković.

Kada je reč o prikupljanju, overi i predavanju potpisa za izborne liste on objašnjava da je do sada uvideo da postoje dve vrste manipulacije.

„Jedna je veliki broj potpisa. Reč je o jednoj listi nacionalnih manjina. RIK je utvrdio da od 5000 potpisa, koliko je predato, gotovo 3000 je onih koji su prikupljeni u Vranju. To je bilo simptomatično, jer dolazi iz grada u kojoj nema puno pripadnika te nacionalne manjine. Poslali smo dopis GU Vranje i dobili informaciju da ni jedan potpis nije tamo overen“, rekao je Marinković.

On je istakao i da je to bio vrlo važan razlog da se u sve to uključi javni tužilac i započne postupak. Kao drugu vrstu zloupotrebe Marinkovć navodi zloupotrebu posebnog položaja koje imaju nacionalne manjine i prijavljivanje takvih lista. On objašnjava i da se u navedenom slučaju „izigrava“ zakon, jer kada ste lista manjina umesto 10 hiljada potpisa vi treba da prikupite samo pet hiljada. 

„Za ovo sigurno znamo jer smo proverili. Sa druge strane znamo i koja su lica koja stvarno postoje „pokradena“. Odakle to nekome, kako se te baze podataka kreću? Da ne bi bilo nagađanja i u tom slučaju bi Javni tužilac i poverenik za zaštitu informacija o ličnosti bi trebalo da se jave po službenoj dužnosti“, objasnio je Marinković.

Nova manipulacija u funkcionerskoj kampanji

Kada je reč o funkcionerskoj kampanji Marinković kaže i da je u tom slučaju u pitanju još jedna manipulacija.

„Funkcionerska kampanja po našim propisima se odnosi na one koji su kandidati na izborima. Manipulacija je u tome što se ime Aleksandra Vučića nalazi na svim listama i on zapravo iako zvanično nije, jeste jedini kandidat na izborima. To je sada nova manipulacija koju zakon nije predvideo. Izbori su najmanipulativniji deo politike, i zato se sistemi brane od toga, a naš izborni proces je kontaminiran u svim segmentima“, zaključio je Marinković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare