U novoj kampanji sve po starom: Otvoreno se favorizuje vladajuća većina, kršenje zakona se ne kažnjava

Izbori 2023 20. nov 202321:03 4 komentara

Usvojeni su novi medijski zakoni, Regulatorno telo za elektronske medije ima novu metodologiju za praćenje TV programa. Ali je i u novoj kampanji sve, izgleda, ostalo po starom - otvoreno se favorizuje vladajuća većina, a kršenje zakona se ne kažnjava.

Na nacionalnoj frekvenciji, u jutarnjem programu, umesto o predsedničkim zadacima, u fokusu – targetiranje političkih protivnika i agitacija za listu koja nosi njegovo ime. Zatražio je Slobodan Prvanović da na to reaguje Nadzorni odbor (za izbornu kampanju) čiji je član i koji bi trebalo da prati izbornu kampanju, ali oni ćute.

„Mi imamo potpuno poremećenu tu ravnotežu, u stvari te ravnoteže nema, a REM ne reaguje, iako se to u najvećoj meri dešava u elektronskim medijima za koje je on zadužen“, navodi Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji.

I nije prvi put da REM ne reaguje. Jer zakon na papiru predviđa ista pravila za sve političke aktere na izborima. U praksi, priča je daleko od idealne.

„Savet REM-a je odavno namerno umrtvljen da ne bi radio svoj posao i da bi ogroman broj kršenja zakona i elaborata, po kojem su televizije dobile državne frekvencije, prolaze potpuno ispod Saveta REM-a“, navodi Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.

Pročitajte još:

Ako oni kojima je to posao ne reaguju na kršenje zakona, gledamo političku utakmicu u kojoj se pravila ne poštuju a bolje prolaze oni koji u svojim rukama imaju mehanizme moći.

„To je, u suštini, neki mesni odbor vladajuće partije, tako sam ih nazvao tako i rade… Na delu je propaganda u najgorem obliku, vi svakog dana imate uključenja na mitinge jedne liste, što je protivno zakonu. To je sve uvijeno kao uključenje u informativnu emisiju, pa se time pravda, REM na to sve ne reaguje“, dodaje Bodrožić.

Iz OEBS-a podsećaju da bi mediji trebalo da ostanu čuvari javnog interesa.

„Mediji i novinari se pozivaju da iz izveštavanja i prenošenja informacija izbace govor mržnje, propagandu, laži, napade na pojedince i sve one stvari koje urušavaju integritet novinarstva“, izjavio je Jan Brat, šef misije OEBS-a u Srbiji.

To što urušava integritet novinarstva nije ono što je važno vladajućoj većini. Posle političkih protivnika sada su se na udaru našle javne ličnosti, samo zato što su pozvali građane da izađu na izbore.