Žarko Korać o tome „koja zemlja finansira Vučića“: Nikada nam nije rekao koliko smo za to dužni

Izbori 2023 28. nov 202318:38 62 komentara
N1

Član Vlade Zorana Đinđića i univerzitetski profesor Žarko Korać je izjavio da sve što predsednik Srbije Aleksandar Vučić radi je u suprotnosti sa Ustavom, a da je predizborna kampanja sve prljavija.

„Vučić više nije predsednik svoje stranke pa se postavlja pitanje zašto je u kampanji stranke čiji nije predsednik. On deli novac, svakom srednjoškolcu nešto manje od 100 evra, penzionerima po 170 evra, a mnoge penzije su manje od tog iznosa. Socijalno ugroženima po 90 evra. Niko ne zna kako, jer on više nije predsednik Vlade”, rekao je Korać za N1 Zagreb.

Korać je rekao da ono što kampanju čini prljavijom jeste činjenica da Vučić prelazi na „lične“ napade.

„Za jednog sudiju koji je kritičan prema njemu kaže da nikada nije, niti jednim SMS-om pomogao ni jednom detetu. On to može da zna samo ako službe bezbedosti prate ljude. Za jednog opozicionara je rekao da radi tako prljave stvari, a da on to kao predsednik ne sme da kaže, a onda je taj opozicionar sutradan dobio fotografiju na kojoj vodi ljubav sa, pretpostavlja se, sopstvenom ženom”, dodao je Korać.

To je, smatra profesor, pokazatelj da je Vučić zabrinut.

“Na izbore izlazi u velikoj političkoj defanzivi. U spoljnjoj politici je napravio veliku grešku jer poslednje što EU želi je rat na Kosovu. On je znao šta se tamo događa i znao je za teroristički napad. On pokušava da dobije ove izbore i da Zapadu pošalje poruku – možda me ne volite, ali ja sam jedini sa kojim možete da pregovarate”, naveo je Korać.

Profesor tvrdi da će Vučić verovatno izgubiti Beograd na izborima.

“On radi sve što može, deli novac, najprimitivnije vređa kritičare, on je izbezumljen u strahu da bi ove izbore mogao da izgubi. Zašto je on svoj život vezao za vlast, meni to kao psihologu nije jasno”, rekao je Korać.

On je dodao i da Vučić „teroriše političku scenu u Srbiji“,  kao i da pravi atmosferu da „svako ko je protiv Vučića je zapravo protivnik Srbije“. Korać navodi da on pred građane Srbije predstavlja izbore kao „ili ja ili će neko uništiti Srbiju”.

“Videli ste da pravi autoput, ali nikad nam nije rekao koliko smo za to dužni Kini. Jer to su sve dogovori sa Kinom koji su bez tendera. Mi nismo u EU pa ne ih ne moramo ni imati. Nedavno je bio u Kini i hvalio se da je dobio velike kredite. Dakle, Kina ga finansira”, rekao je profesor Korać.

Dodao je da će i ovo deljenje novca građanima napraviti veliku finansijsku „rupu“.

“Pa ko još deli pare učenicima. Niko u Srbiji, gotovo ni ne zna, da imamo jednu od najvećih inflacija u Europi. Imamo veću inflaciju nego Ukrajina koja je u ratu”, rekao je  Korać.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare