Zoran Ivošević: SNS u kampanji čini sve jača nedela, jer vide da im sistem propada

Izbori 2023 05. dec 202312:11 24 komentara

Zanemarivanje falsifikovanih potpisa, predizborni podsticaji građana, preuzimanje svih ovlašćenja predsednika Srbije u kampanji u kojoj ne sme da učestvuje, bivši sudija Vrhovnog suda i univerzitetski profesor u penziji Zoran Ivošević vidi kao znake da nešto nije u redu. "Oni su nenormalnost pretvorili u normalnost i to ne rade zato što im se može, nego zato što moraju tako da bi ostali na vlasti", naglasio je.

Ivošević ističe da je iznenađen što je Vrhovni sud odbio žalbu GIK-a, ali kako navodi, to „jeste dosta komplikovan slučaj“.

„Oni su usvojili primedbe kod prvog proglešanja liste i nisu prihvatili, a onda su obrnuli situaciju u narednom slučaju i rekli su da može“, naveo je Ivošević u emisiji „Novi dan“.

On smatra da u ovom slučaju postoji drugi, mnogo bolji put.

„Sećate se američkih izbora, oni su objavili razultate tek posle četiri, pet meseci, pa to mogu da urade i naši. Ako sada nisu stigli da provere sve, a ima takvih slučajeva, to je znak da nije bilo dovoljno onih koji su pravilno kandidovani, onda tu nešto nije u redu. Izborna komisija je ta koja može da zastane i proveri sve, pa tek onda da sve rezultate izbora saopšti. Mislim da je to dobar put i jedini u ovoj situaciji“, objasnio je Ivošević.

Međutim, prema njegovom mišljenju problema ima i u toj Izbornoj komisiji.

„Ona je napravljena onako kako odgovara garnituri vlasti, zato nisam siguran da će tako da bude, ali bi tako trebalo da bude“, ocenio je.

Na pitanje da li je poruka Višeg suda u ovom trenutku da su izbori obesmišljeni i da svako može da se kandiduje, ako skupi tuđe podatke, sudija navodi „da su tako građani razumeli“.

„Krajnji ruzultat je bitan, a on treba da se saopšti tek kada se proveri da li je to tačno ili nije tačno, a to je zadatak Izborne komisije, a ne suda. Tako i zakon kaže, ako ne uradi, tu je Ustavni sud, ali ima i tu problem, jer i oni osluškuju šapate dnevne politike. To je znak da u ovoj zemlji nešto nije u redu, ali to će biti jako značajno za budućnost ove zemlje“, ističe sagovornik N1.

Komentarišući kol – centar SNS u izbornoj kampanji i zašto se vlast uopšte ne uznemirava zbog tih navoda, Ivošević navodi da su oni „tu nenormalnost pretvorili u normalnost“.

„To je postalo normalnost u ovoj zemlji, prema tome zašto bi se oni sekirali. Oni su tu nenormalnost pretvorili u normalnost. Međutim i oni sad rizikuju, misilm da čine mnogo jača nedela, nego što su radili ranije, zato što i sami vide da njihov sistem propada. Ne rade to zato što im se može, nego zato što moraju zbog onoga što je njihov cilj, a to je da ostanu na vlasti“, objasnio je sudija u penziji.

On je podsetio da Aleksandar Vučić može da ima ovlašćenja u predsedničkim izborima, ali on je to pravo izgubio jer nema prava na treći mandat.

„On ima ovlašćenja slična koja je imala bivša kraljica Engleske, a to su protokolarna ovlašćenja. Međutim, on je namesti da bude i predsednik i predsednik Vlade i cela Vlada, odnosno da ima i zakonska, izvršna, čak i sudska ovlašćenja“, objasnio je Ivošević i dodao da se Vučić ponaša suprotno Ustavu.

Na pitanje šta to znači za same izbore, sudija u penziji navodi da je Ustavni sud taj koji treba da kaže da li su izbori legalni i legitimni.

„Međutim, u ovoj zemlji je sve propalo pa i Ustavni sud“, zaključio je Ivošević.

Pogledajte video:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare