U kojim beogradskim opštinama opozicija ima najviše šansi da preuzme vlast

Vesti 30. maj 202417:12 59 komentara
N1/Marina Pupavac

Opozicija je na beogradskim izborima 17. decembra prošle godine dobila više glasova od vladajuće koalicije u pet gradskih opština, u kojima će se, po svemu sudeći, i u nedelju. 2. juna voditi neizvesna izborna trka.

Kada bi glasovi birača na prošlogodišnjim lokalnim izborima u svakoj od 17 beogradskih opština bili pretvoreni u odborničke mandate, tadašnja koalicija Srbija protiv nasilja mogla bi samostalno da vlada u centralnim gradskim opštinama Vračar, Stari grad i Savski venac.

Povezane vesti:

Ukoliko opozicija uspe da na birališta izvede birače čije je glasove dobila u decembru, nema sumnje da će u tim opštinama biti bliža pobedi nego koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke.

Novi Beograd je još jedna opština u kojoj opozicija ima šansu da preuzme vlast jer su na beogradskim izborima pre manje od šest meseci izborne liste naprednjaka i socijalista u zbiru osvojile tek 37,74 odsto glasova.

Opštinska vlast mogla bi da bude promenjena i na Zvezdari, u kojoj je za stranke vladajuće koalicije u decembru glasalo 37,51 odsto birača, a opozicione stranke osvojile su tada više glasova od partija aktuelne vlasti i u opštini Voždovac.

Otežavajuća okolnost za opoziciju je odluka manjeg dela koalicije Srbija protiv nasilja (Stranka slobode i pravde, Srbija Centar i Zajedno) da ne učestvuje na izborima u Beogradu, koji će proteći i bez koalicije NADA.

S druge strane, izbornu ponudu obogatio je novi politički akter – pokret „Kreni-promeni“ Sava Manojlovića, koji bi mogao da izvede na birališta neke od prošlogodišnjih izbornih apstinenata, ali i da „preuzme“ deo glasača opozicionih stranaka koje na izborima u glavnom gradu neće učestvovati.

Na čije glasove može da računa „Kreni-promeni“

Da ulazak novih aktera u izbornu trku može da izvede na izbore i jedan deo apstinenata smatra i profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević.

„Izuzimajući novosadski pokret Bravo koji se najviše definisao kao leva ekološka inicijativa, novi akteri će imati priliku da privuku birače sa svih strana jer ih javnost ne vidi kao posebno profilisane. Pokret ‘Kreni-promeni‘ može da uzme birače sa levog ekološkog kraja koalicije Srbija protiv nasilja, pa sve do glasača Novog DSS-a. Dok si nov i dok imaš široku poziciju, imaš šansu da se obraćaš svim biračima“, istakao je Spasojević za N1.

Pokret „Kreni-promeni“ nastupiće na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda, kao i u gradskim opštinama Zemun, Novi Beograd, Voždovac i Lazarevac. Postavlja se pitanje za koga će glasati birači tog pokreta u opštinama u kojima „Kreni-promeni“ nije na glasačkom listiću, ali je najrealnije da će se njihovi glasovi u najvećoj meri „preliti“ opozicionoj koaliciji „Biramo borbu“.

Podsetimo, u nedelju, 2. juna biće održani izbori za odbornike Skupštine grada Beograda, a istog dana glasaće se i za lokalnu vlast u svih 17 gradskih opština.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare