Izbori bez Srpske liste: Da li ohridski dogovor pada već na prvom testu

Vesti 22. mar 202319:11 16 komentara

Istekao je rok za prijavu političkih partija za lokalne kosovske izbore koji su raspisani za 23. april u četiri opštine na severu Kosova. Izbori, koje je raspisala kosovska predsednica, su ranije planirani za decembar, ali ih je Priština pod pritiskom međunarodne zajednice odložila za proleće. U martu je pomeren i rok za prijavu partija - sa 18. na 22. mart. Srpska lista se do 16 časova nije prijavila za učešće na izborima pa je upitno i da li će Srbi izaći na birališta. Pored pitanja legitimiteta, analitičari ukazuju da je održavanje izbora i bezbednosni rizik.

Lista je zaključena. U njoj po tri kandidata za gradonačelnike u Leposaviću, Zvečanu i Severnoj Mitrovici, u Zubinom Potoku dva. Od ukupno 11, samo je dvoje iz redova Srba sa severa Kosova.

Na nekim prošlim, Goran Rakić je vodio Srbe na glasanje. Čini se izvesnim da tu kolonu, zajedno sa onima koje je predvode do biračkih mesta, 23. aprila nećemo gledati.

„Važno je da se kandiduju svi oni koji žele da se bave javnom politikom na opštinskom nivou“, kazao je Aljbin Kurti, predsednik Vlade Kosova.

Ni ovaj poziv nije ubedio Srpsku listu da preda kandidaturu za predstojeće lokalne izbore. Uslov za učešće, ponovili su u saopštenju pre dva dana, je formiranje ZSO i povlačenje specijalaca sa severa Kosova.

Neki lokalni političari su se oko kandidature premišljali čekajući ishod razgovora u Ohridu. Iz inicijative Srpski opstanak kažu – očekivali su formiranje radne grupe koja bi započela rad na nečemu što se u evropskom planu zove samouprava za Srbe na Kosovu.

„Međutim, to se nije desilo. I samim tim kad nema naših građana u kosovskim institucijama, nema ni nas. Što znači da ipak mora da se ispuni taj uslov a to je formiranje Zajednice srpskih opština“, izjavio je Aleksandar Arsenijević iz „Srpskog opstanka“.

Ukoliko CIK ipak sprovede izbore, postavlja se pitanje legitimiteta, ali i bezbednosti, ukazuje Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijtive.

„Mi nemamo srpske predstavnike koji su se reintegrisali u Kosovsku policiju i obezbeđivali izbore, to je jedna od ključnih stvari. Onda bi u tom slučaju to radili pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije, što je veliki problem za lokalnu zajednicu“, kaže Radosavljević.

A bez Srpske liste, dodaje, neće biti ni pristupa biračkim centrima koji se nalaze u školama koje rade po zakonima Srbije.

„U slučaju da Centralna izborna komisija odluči da odloži izbore, mislim da bi to bio i najpametniji scenario“, smatra Radosavljević.

Ako nema relevantnih partija koje učestvuju na izborima znaće se i ko je kriv za odlaganje formiranja Zajednice srpskih opština, ukazuje zamenik šefa misije ambasade Nemačke.

„U cilju formiranja asocijacije opština su potrebni predstavnici ove zajednice. To znači da su potrebni izabrani odbornici i gradonačelnici. Proces će biti odložen ukoliko nema izabranih predstavnika“, navodi Karsten Majer-Vifhauzen, zamenik šefa misije ambasade Nemačke.

Optimizmu iz Ohrida se suprotstavlja neprijatelj. A to je, ukazuju analitičari, vreme. Pored roka za izbore bliži se novi za registarske tablice. Pitanje je da li je Ohridski dogovor već pao na prvom testu?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare